Archive for the 'Augalai' Category

AGUROČIAI

Aguročių sėklos išlieka daigios 6 metus, o sudygsta per 10 dienų.
Geriausia oro temperatūra augti ir vystytis aguročiams – 23 – 25 laipsniai šilumos.
Kai aguročiai užmezga ir ima nokinti vaisius, juos patariama auginti 18 – 25 °C šilumoje.
Aguročius reikia lieti tik šiltu vandeniu, o sėti 2 -4 metus išlaikytas sėklas.
Norėdami užauginti aguročių daigus, jų sėklas pasėkite 2 – 3 cm gylyje.
Nuolatinėje augimo vietoje patariama sodinti 30 -40 dienų aguročių daigus.
Į paruoštas sodinimo duobes sudėkite pusę kibiro perpuvusio mėšlo arba komposto. Pirmąjį kartą aguročius patręškite skystu mėšlo tirpalu. Mėšlo antpilą su vandeniu praskieskite 5 kartus.
Antrąjį kartą šiuo tirpalu aguročius patręškite po 2 savaičių.
Aguročiai greičiau subrandins vaisius, jei jų pagrindinį stiebą žydėjimo metu nugnybsite. Aguročių vaisius skinkite, kai sukietėja jų žievės, kai jos nebus galima įspausti nagu ir kai ji nusidažys aguročiams būdinga spalva.
Vienas aguročių vaisius vidutiniškai užaugina 120 sėklų.

Sėklų Stratifikavimas

Augalų sėklos kur kas geriau sudygsta, prieš tai apdorotos.
Jei pavasarį sausas sėklas pasėsite dirvoje, kai kurios sėklos nesudygs net iki kitų metų pavasario.
Jei norite iš sėklų užsiauginti obelų kriaušių vyšnių slyvų ir kitų vaismedžių sodinukus, jų sėklas pasėkite rudenį arba jas paruoškite (stratifikuokite) ir pasėkite pavasarį.
* Sumaišykite 1 dalį vaismedžių sėklų su 3 – 4 dalimis smėlio ar medžio pjuvenų.
Šį mišinį 20cm storio sluoksniu suberkite į dėžutes, kurias laikykite rūsyje ar šaldytuve, ne aukštesnėje nei 5 – 10 °C šilumoje. Šį mišinį reguliariai per-maišykite ir sudrėkinkite.
***
Obelų sėklų stratifikavimas trunka 100 – 130 dienų o kriaušių – 120 – 130 dienų.
TRUMPAI
Seniau valstiečiai pavasarį augalus sėdavo tik „moteriškomis" dienomis: trečiadieniais, penktadieniais ir šeštadieniais. Seniau buvo manoma, kad tokia sėja yra vaisingiausia.

Augalų Kenkėjų Naikinimas Biologinėmis Priemonėmis

Amarų ir erkučių naikinimas bulvių lapų antpilu
1,2 kg nepažeistų ligų šviežių arba 0,6 – 0,8 kg džiovintų bulvių lapų užpilkite 10 litrų šilto vandens, leiskite nusistovėti 3-4 valandas, nukoškite ir šiame antpile ištirpinkite 40 g ūkiškojo muilo. Naikindami amarus ir voratinklines erkutes, šiuo antpilu nupurkškite vaismedžius ir vaiskrūmius.
Bulvių lapus galima paruošti rudenį, (supjaustyti ir išdžiovinti), o paruoštus lapus laikyti sausoje vietoje.
Obelų vaisgraužių naikinimas
Obelų vaisgraužius patariama naikinti pelynų nuoviru.
Žydėjimo metu nupjaukite pelynų lapus ir viršūnėles, pusę kibiro susmulkintos žaliavos užpilkite 10 litrų šalto vandens, leiskite nusistovėti parą laiko, virkite pusę valandos, nukoškite, 2 kartus pra-skieskite vandeniu.
Obelis šiuo nuoviru patariama purkšti kelis kartus kas 7-8 dienas.

Dirvos Mišiniai, Kuriuose Patariama Auginti Augalų Daigus

Augalų daigus patariama auginti dirvos mišiniuose, kuriuose yra pakankamai maistinių medžiagų, kurias augalai gali pakankamai lengvai įsisavinti.
Be to, šių džiūvančių dirvos mišinių viršutinis sluoksnis neturi sudaryti kietos plutos ir būti beveik neutralaus rūgštingumo.
Šiuos reikalavimus bene geriausiai atitinka dirvos mišiniai, kuriuos sudaro:
* 30 proc. perpuvusio mėšlo, 40 proc. durpių, 20 proc. velėninės žemės ir 10 proc. upių smėlio;
* 30 proc. perpuvusio mėšlo, 20 proc. daržo žemės, 50 proc. – perpuvusios durpės.
***
Dirvos mišinius, kuriuose auginsite augalų daigus, paruoškite rudenį ir juos laikykite rūsyje, balkone ar vėsioje patalpoje.
Šiuos mišinius galite 30 – 40 minučių pakaitinti 180 – 200 °C temperatūros orkaitėje. Dirvos mišinius, kuriuose auginsite augalų daigus, lieti vario sulfato ar kalio permanganato tirpalu nepatariama, nes vario ir magnio perteklius dirvoje gali slopinti augalų daigų augimą.

Agurkai Ir Dirvožemis

Agurkai gerai auga tik derlingoje dirvoje. Be to, agurkai ypač jautrūs aukštai mineralinių medžiagų koncentracijai dirvožemyje. Jei norite užauginti gausų agurkų derlių, turite siekti, kad agurkai užaugintų vešlius lapus dar iki žydėjimo, todėl agurkų augimo pradžioje juos tręškite didesniais azotinių trąšų kiekiais, azotinių trąšų tirpalus pilkite ne tik ant agurkų šaknų, bet ir jais nupurkškite augalus. Geriausia trąša agurkams – karvių mėšlo tirpalas arba karbamidas.

Jei dirvoje mažai azoto, agurkų lapai tampa šviesesni, jie nustoja augti, vaisiai taip pat pablykšta, o galai – paaštrėja.

Prastai agurkai auga rūgščiame dirvožemyje.
Jei dirvos pH yra 5 ar dar mažesnis, į dirvožemį patariama priberti kalkių, kreidos ar medžio pelenų ir šias medžiagas perkasti. Agurkai geriausiai auga dirvoje, kurios pH yra 6,2 – 6,6.
Agurkai mėgsta drėgmę, tačiau drėgmės perteklius taip pat kenkia šiems augalams.
Agurkus patariama lieti dažnai, tačiau ne ypač gausiai. Agurkai geriausiai auga 70 – 80 proc. drėgnumo dirvoje.

Kaip Naikinti Piktžoles?

Cheminės medžiagos, kurios padeda naikinti piktžoles, vadinamos herbicidais. Šiuo metu galima įsigyti įvairiausių herbicidų, tačiau juos specialistai pataria vartoti tik išimtiniais atvejais, kai sklype piktžolių yra ypač daug ir kai šias piktžoles ypač sunku išnaikinti. Visgi piktžoles geriau pabandyti išnaikinti mažiau kenksmingais būdais.

Mulčiavimas
Jei norite išnaikinti piktžoles braškynuose ar daržuose, žemę apie kiekvieną daigą ir krūmelį uždenkite juoda polietileno plėvele arba užberkite durpių ar medžio pjuvenų sluoksniu. Mulčiavimo medžiagos neleidžia sudygti piktžolėms ir tuo pat metu dirvoje išlaiko drėgmę. Dirvą, kurioje gausu kiaulpienių, uždenkite juoda polietileno plėvele ar ruberoidu ir joje šiais metais nesekite ir nesodinkite jokių augalų.

Ravėjimas
Piktžolių ravėjimas – seniausias ir veiksmingiausias jų naikinimo būdas. Ypač svarbu piktžoles išravėti pirmąjį kartą perkasant dirvožemį. Norėdami išnaikinti piktžoles, turite kruopščiai surinkti jų antžeminę dalį ir šaknis – jas sudeginti arba sukrauti į komposto krūvas. Taip patariama naikinti dažniausias daržo piktžoles: paprastąsias garšvas, kiaulpienes ir paprastuosius varpučius. Vasarą daržus profilaktiškai ravėti patariama kas savaitę.

Rabarbarai

Rabarbarų sėklos išlieka daigios 3-4 metus, o sudygsta per 14 dienų. Rabarbarai – daugiamečiai nereiklūs šviesai, tačiau reiklūs dirvos drėgnumui augalai. Prieš pavasarį sodindami rabarbarus, 1 m2 dirvos patręškite 2-3 kibirais mėšlo. Jei rabarbarus dauginsite vegetatyviai, atrinktus krūmus pavasarį iškaskite, aštriu peiliu padalinkite jų šaknynus, kad ant kiekvienos šaknies būtų po 1 – 2 augimo pumpurus. Vieną suaugusį rabarbaro krūmą galima padalinti į 5 – 10 dalių. Sodindami rabarbarus, žemes standžiai prispauskite prie šaknų, o viršutinę akutę užberkite ne storesniu nei 1 – 2 cm storio žemių sluoksniu. Užaugusius žiedkočius išraukite.

KAIP SKINTI RABARBARUS?
Rabarbarų ūglius nulaužkite prie pat šaknies, nupjaukite lapus ir apatinėje ūglių dalyje esančią plėvelę. Rabarbarų ūglius patariama rauti giedrą dieną, 1 kartą per savaitę. Iš karto nuo vieno augalo galima nulaužti ne daugiau kaip 3 ūglius. Iki vegetacijos pabaigos likus 1,5-2 mėnesiams, ūglius nustokite laužyti. Trečiaisiais augimo metais išlaužkite visus 30 cm ilgio ūglius, o kas dvejus metus prie rabarbarų krūmelių pridėkite perpuvusio karvių mėšlo.

Sunkiausiai Naikinamos Piktžolės

Paprastoji garšva
Paprastąją garšvą galima išnaikinti tik pavasarį ir rudenį perkasant dirvą ir rankomis išrenkant kiekvieną piktžolių gabalėlį. Jei paprastųjų garšvų ypač daug, jas nupurkškite raundapu, o dirvožemio paviršių uždenkite juoda polietileno plėvele.

Daržinė pienė
Daržines pienes pavyks išnaikinti tik giliai perkasant dirvožemį ir išrenkant šių piktžolių šaknynus.

Kiaulpienė
Kiaulpienes pavyks išnaikinti, jei jas reguliariai ravėsite ir ištrauksite šių augalų šaknis.

Paprastasis varputis
Naikindami paprastąjį varputį, dirvožemį perkas-kite šakėmis ir išrinkite šių piktžolių šaknis.
Atminkite, kad šiuo atveju daržo kastuvu perkasti negalima, nes kiekvienas kastuvo nukirstas paprastojo varpučio šaknų gabalėlis užaugina naują augalą. Paprastuosius varpučius galima išnaikinti juos reguliariai šienaujant. Paprastuosius varpučius taip pat galima nupurkšti ir „Raundapu".

Figmedis

Pasak specialistų, kambariuose be didesnių pastangų galima užauginti gana didelius figmedžius.
Išvertus iš kinų kalbos, šio augalo pavadinimas reiškia „vaisius be žiedo". Iš tikrųjų figmedžiai žydi, bet jų žiedų praktiškai pastebėti neįmanoma. Kai kurios figmedžių rūšys užaugina žiedus, kurių nereikia apdulkinti. Tokias figmedžių rūšis ir patariama auginti kambariuose. Figmedžius patariama dauginti auginiais. Auginiais padauginti figmedžiai jau po 2 – 3 metų užmezga pirmuosius, egzotiškuosius vaisius.

Spalio mėnesį figmedžiai numeta lapus, nes šiems augalams reikalingas ramybės periodas. Kai figmedžiai numeta lapus, juos galima nustoti lieti. Kai figmedžių šaknų žemės grumstas perdžius, figmedžius paliekite ir šiuos augalus perneškite į vėsią (10 – 13 °C šilumos) ir tamsią patalpą. Vasario mėnesį ar kovo pradžioje figmedžius vėl galima perstatyti į jų įprastą augimo vietą. Specialistai pataria figmedžius reguliariai purkšti vandeniu.

TRUMPAI
Norėdami stikliniame šiltnamyje augančius augalus apsaugoti nuo perkaitimo, stiklų vidines puses nubalinkite kreida ar kalkėmis.

Dirvos Tręšimas Organinėmis Trąšomis Pavasarį

Dirvą perkasdami pavasarį, ją tuo pat metu pa-tręškite ir organinėmis trąšomis. Organinėmis trąšomis sunkų molio dirvožemį patariama tręšti kas 3-4 metus, o lengvą smėlio – kas 2 metus.
* Šviežiu mėšlu patariama tręšti dirvožemį, kuriame auginsite agurkus, aguročius ir moliūgus. Šiuo atveju šviežio mėšlo 1 m2 dirvožemio patariama sukrauti 5 – 8 kg.
* Pradėjusiu pūti mėšlu ir kompostu patariama tręšti dirvožemį, kuriame auginsite kopūstus, bulves ir griežčius. Į1 m2 dirvožemio patariama sukrauti 4 – 6 kg šio mėšlo.
* Morkas, petražoles, pastarnokus, svogūnus, ridikėlius, salotas ir krapus patariama auginti praėjusiais metais organinėmis trąšomis patręštame dirvožemyje. Jei šias daržoves auginsite nualintame dirvožemyje, tai jį patręškite tik perpuvusiu mėšlu arba kompostu.
* Jei bulves patręšite šviežiu mėšlu, tai jų gumbus pažeis rauplės.
* Jei morkas ir petražoles patręšite šviežiu mėšlu, tai jų šakniavaisiai išsišakos ir prastai laikysis.
* Jei svogūnus patręšite šviežiu mėšlu, jie vėliau subrandins roputes.