Archive for the 'patarimai' Category
Kada sodinti daigus?
Pamėginkime kaip pavyzdį apskaičiuoti, kada į atvirą gruntą sėti pomidoro (pavyzdžiui, salotinio tipo Rotkäppchen) sėklas. Pasėjus želmenys pasirodo po 6-8 dienų. Nuo želmenų iki pirmųjų vaisių praeina apie 100 dienų. Dar 5-7 paros, kol prigyja iš-pikuoti sėjinukai, o po to tiek pat, kol po persodinimo daigai vėl ims augti nuolatinėje vietoje. Dar 5 dienos beveik kasmet pasikartojantiems orų kataklizmams (staigus atšalimas, nebūdingas didelis karštis), kai augalai taip pat nustoja augti.
Taigi sėklas daigams auginti reikia sėti likus ne daugiau kaip 115-125 dienų iki norimų sulaukti pirmųjų prinokusių vaisių. Norite pomidorus raškyti maždaug nuo liepos 25-osios, sėkite nuo kovo 22 iki balandžio 1 d. Išsodinamų daigų amžius siekia 45-50 dienų. Jaunus augalus paprastai susodiname į gruntą ne vėliau kaip antroje gegužės pusėje, kitaip jie peraugs. Vadinasi, būtinai prireiks laikinos plėvelės priedangos ir dar dėl visa ko – neaustinės medžiagos, nes grįžtančių šalnų pasitaiko iki birželio 7-10 d. Arba reikia sėti vėliau – balandžio viduryje ar pabaigoje.
Ryžių Maistinė Vertė
Patarčiau pirkti nefasuotus ryžius (ruduosius, laukinius, basmati, kurie laikomi karališkaisiais) ir kuo mažiau apdorotus. Prieš virdami ryžius būtinai pamirkykitę ir gerai nuplaukite. Nors nevalyti ryžiai ilgiau verda, bet juose daugiau vertingųjų medžiagų: fosforo, geležies, skaidulų, B grupės vitaminų, baltymų ir kt.
Baltieji plikyti ryžiai irgi yra gana maistingi, nes jie apdorojami ypatinga technologija, išsaugančia daugiau maisto medžiagų. Valytų baltųjų ryžių maistinė vertė sumažėja net 60%. Baltųjų ryžių nerekomenduojama valgyti sergantiesiems cukriniu diabetu, taip pat nutukusiems žmonėms. Nors iš visų kruopų ryžiuose mažiausiai riebalų (100 g – tik 1 g, o avižinėse kruopose – 6,1 g), juose gausu angliavandenių, kurių perteklius taip pat tukina. 100 g ryžių yra 71,4 g angliavandenių, o avižinėse kruopose -49,7 g. Tad linkusiems tukti ar turintiems antsvorio žmonėms geriau rinktis ruduosius ryžius, nes juose mažiau krakmolo nei baltuosiuose, tačiau ir jais nereikėtų piktnaudžiauti.
Plytelių pjaustymas
Kraštines plyteles beveik visada tenka pjaustyti. Nustatant nupjaunamo krašto matmenis, reikia įskaičiuoti ir tarpą („kryžiuko“ dalį) tarp plytelių. Rėžtuvu įrėžkite plytelę ir, uždėję ant tiesios briaunos, nulaužkite. Jeigu pjūvio vieta liko grublėta, nelygumus nulaužkite replėmis arba nušlifuokite švitriniu popieriumi ar šlifavimo mašinėle.
Jei plytelės pakraštyje reikės kiaurymės, ją padarykite plytelių replėmis arba pjūkleliu. Pirmiausia pažymėkite plytelėje plotą, kurį reikės išpjauti, paskui replėmis gabaliukas po gabaliuko padarykite kiaurymę. Plyteles galite pjaustyti ir pjūklu, į kurio ašmenis yra įlydyta metalo skiedrelių. Jeigu kiaurymės reikės vidury plytelės, ją išgręžkite (naudodamiesi deimantiniu grąžtu) arba išpjaukite specialiu volframo pjūkleliu. Jei turite galimybę įsigyti specialų plytelių skylamušį ir plaktuką plytelėms, tada plytelę įsprauskite į skylamušį ir jo žiedo viduryje plytelių plaktuku pradėkite daryti skylę, pamažu artėdami žiedo kraštų link.
GRINDŲ DAŽYMAS
Grindys dažomos tik tada, kai visi kiti remonto darbai – lubų, sienų, langų, durų dažymas – jau pabaigti. Jei patalpoje paklotos naujos grindys, jas galima dažyti tik po to, kai lentos yra visiškai išdžiūvusios.
Darbui reikės dviejų matmenų teptukų: vienas grindjuosčių dažymui (plokščias arba apvalus, 30 mm skersmens), antrasis 60-80 mm arba – dar geriau – dažytojų teptukas. Visi grindims dažyti skirti dažai pasižymi dideliu atsparumu nusidėvėjimui. Reikalingas dažų kiekis apskaičiuojamas pagal pridedamą instrukciją, prieš tai išmatavus patalpos kvadratūrą.
Prieš dažydami grindis nugruntuokite pokostu, gruntiniais dažais arba smarkiai atskiestais grindų dažais. Kai gruntas bus visiškai išdžiūvęs, užglaistykite plyšius siaura glaistymo mentele. Glaistas turi būti viename lygyj esu grindų lentomis. Kadangi jis susitraukia, glaistyti teks antrą, galbūt dar ir trečią kartą. Kai glaistas išdžius, grindis nušlifuokite švitriniu popieriumi. Kad būtų lengviau dirbti, juo apvyniokite medinę kaladėlę. Baigę šlifuoti grindis išvalykite dulkių siurbliu. Užglaistytas vietas padenkite gruntiniais dažais arba pokostu ir pradėkite dažyti. ^ ^
Pirmiausia nudažykite grindjuostes. Patalpą dažykite pradėję nuo tolimiausios sienos ir eidami durų link. Dažus tepkite plonu sluoksneliu.
Dažykite mažiausiai du kartus. Leiskite dažams visiškai nudžiūti. Išdažius paskutinį kartą, dažai turi džiūti ir stingti dvi paras.
Žuvų Taukai
Pasaulyje yra daugybė žuvų taukų gamintojų. Tačiau kiek iš jų gali didžiuotis šimtamete patirtimi ir tradicijomis? Istoriją nuo 1854 m. skaičiuojantis „Moller’s” -neabejotinai yra vienas ryškiausių vardų žuvų taukų produktų rinkoje.
Pagaminta Norvegijoje
Jei nori vartotojui pateikti produktą, už kurio kokybę galėtum garantuoti 100 proc., turi kontroliuoti visus jo gamybos procesus. Tokios nuostatos laikosi „Moller’s” ir visus žuvų taukų gamybos etapus vykdo Norvegijoje, neperkeliantjųį pigesnes pasaulio šalis.
Kuo prasideda auksinio, lašo kelias į vartotojų namus? Žinoma, nuo žvejybos. Visi skysti „Moller’s” žuvų taukai – tai pats gryniausias šviežių arktinių menkių kepenų aliejus. Menkės žvejojamos šaltuose ir švariuose Norvegijos jūros vandenyse, Lofoteno įlankoje. Siame regione neršti atplaukiančios menkės laikomos viena kokybiškiausių žuvų taukų žaliavų pasaulyje. Jos vertinamos dėl mažo aplinkos užterštumo, didelės omega-3 riebalų rūgščių koncentracijos ir natūraliai žuvyje besigaminančių vitaminų D ir A gausos.
Šviežumas ir kokybė
Šviežios menkės tiekiamos tiesiai iš žvejybinio laivo, griežtai laikantis terminų – nuo žuvies sužvejojimo iki jos pristatymo gamybai praeina nedaugiau nei 24valandos. Švieži, ką tik išgauti žuvų taukai yra beveik bekvapiai ir beskoniai, todėl juos būtina apsaugoti nuo sąlyčio su oru – oksidacijos, dėl kurios keičiasi spalva ir atsiranda specifinis kvapas.
Visa sužvejota žaliava apdirbama laikantis griežčiausios kokybės kontrolės. „Moller’s” produktų grynumo ir kokybės reikalavimai yra griežtesni nei Europos farmakopėjos standartai. Kol žuvis iš jūros patenka į produktų pakuotes, kokybė patikrinama net 8 kartus. Paskutinį žodį taria bendrovėje dirbantys ragautojai, patikrinantys kiekvienos produktų partijos skonines savybes.
Taip kiekvieną kartą įsitikinama, kad gamyklą palieka tik švieži, išvalyti, oksidacijos nepaveikti produktai, tinkami ir saugūs vartoti pastoviai net ir mažiems vaikams.
Pagal poreikius ir skonį
Aliejus
Pirkdami aliejų pasidomėkite jo pagaminimo būdu. Taip sužinosite ir kam jis skirtas.
Rafinuotas aliejus – skaidrus, be drumzlių. Jei jis dar ir dezodo-ruotas, vadinasi, neturės nei specifinio skonio, nei kvapo. Šį aliejų naudokite kepti, gruzdinti, padažams, marinatams, salotoms, majonezui ruošti, konservams gaminti. Dėmesio: antrą kartą tame pačiame aliejuje nekepkite.
Nerafinuotas aliejus pasižymi specifine spalva, skoniu ir kvapu, gali turėti drumzlių. Jis ypač tinka įvairioms salotoms, šaltiems užkan-džiams gaminti, tačiau nerekomenduojamas kepti: įkaitęs skleidžia dūmus, nemalonų kvapą, svyla, kepami produktai greitai pridega, o svarbiausia, kad aukštoje temperatūroje suyra naudingos cheminės medžiagos ir susidaro organizmui kenksmingi, toksiški junginiai. Spaudžiant aliejų presu, daug jo lieka išspaudose. Kad būtų mažiau nuostolių, naudojamas ekstrakcinis būdas: smulkintos sėklos apdorojamos selektyviu tirpikliu, paskui jis pašalinamas garais. Taip išgaunamas beveik visas aliejus, kurio kaina prieinama daugumai vartotojų.
Neeksperimentuokite: jei etiketėje parašyta „salotoms“, jokiu būdu tokiame aliejuje nekepkite: jis putos, be to, pakaitinus suirs vitaminai.
Atkreipkite dėmesį į aliejaus galiojimo laiką, kur pagamintas, būtinai perskaitykite sudėtį-dažnai mažomis raidelėmis nurodyta, kad aliejus nėra grynas, sumaišytas su kitu aliejumi.
Rinkitės tik aukščiausios kokybės, geriausia ekologišką aliejų, jokiu būdu nepirkite pagaminto iš modifikuotos žaliavos.
Atkreipkite dėmesį, ar butelio dugne nėra gausių nuosėdų: pakaitintas toks aliejus suputos, o ruošiamas maistas įgaus kartoką prieskonį.
Aliejų rinkitės pagal gaminamą patiekalą: itališkoms salotoms tinkamiausias alyvuogių, o raugintiems kopūstams, troškintiems burokėliams – sėmenų, rapsų, saulėgrąžų aliejus. Gera šeimininkė turi turėti mažiausiai dviejų rūšių aliejaus, pagaminto skirtingu būdu.
Žemės Mulčiavimas
Apie mulčiavimą
Dirvos mulčiavimas – nuo seno daržininkystėje naudojamas agrotech-ninis metodas, trukdantis veistis piktžolėms, saugantis dirvą nuo išdžiūvimo ir šalnų, o kartu papuošiantis gėlyną ar alpinariumą. Mulčias būna organinės kilmės (šviežiai nupjauta žolė, nukritę lapai, medžių žievės, spygliai, šiaudai, durpės, riešutų kevalai ir kt.) ir neorganinių medžiagų (skalda, žvyras ir kt.).
Pavyzdžiui, dekoratyvinės medžių drožlės – organinis mulčias (kaip ir spygliai, sausi lapai, kavos pupelių kevalai ar durpės). Jis ne tik naudingas augalams, bet ir atlieka dekoratyvinę funkciją: papildo aplinką spalva, suteikia originalumo sodo ar daržo eksterjerui. Taip pat drožlės palaiko dirvos drėgmę, sumažina jos temperatūros svyravimą (žiemą augalų šaknis šildo, o vasarą neleidžia perdžiūti), saugo nuo sėklomis plintančių augalų, puvinių ir pan. Dekoratyvinių medžių drožlių galite berti ne tik aplink vaiskrūmius, medelius, dekoratyvinius krūmus, bet ir į gėlių vazonus. Atminkite, kad per didelis mulčio kiekis gali pakenkti augalams -jo storis turėtų būti 5-10 cm. Organinis mulčias suaktyvina bakterijų veiklą ir sumažina azoto kiekį, todėl mulčiuojant augalus retkarčiais reikia papildomai patręšti azotinėmis trąšomis.
Mulčias gali pakeisti agrocheminę dirvos sudėtį, jos rūgštingumą. Spygliai, žievė, rūgščios durpės rūgština. Kalkinga skalda ir žvyras tinka alpinariumams, kur paprastai sodinami šarminę terpę mėgstantys augalai.
Šaldyti produktai
Šaldomi produktai mažiausiai praranda maistinių medžiagų. Tai vienas geriausių konservavimo būdų. Pavyzdžiui, verdant uogienes, dedama daug cukraus, jis kenkia sveikatai, nes turi didelį glikemijos indeksą. Be to, kaitinant žūsta daug vitaminų ir mineralų. Tačiau norint, kad produktas išlaikytų naudingas savybes, reikia laikytis šaldymo taisyklių.
Pirmiausia uogos, daržovės, grybai, vaisiai ar mėsa turi būti gerai nusausinti. Šaldikliuose paprastai būna stalčiukai, skirti greitai užšaldyti produktus. Nuplautas ir gerai nusausintas uogas, daržoves reikia paskleisti viršutiniame šaldiklio stalčiuje vienu sluoksniu, kad jos nesuliptų, – tolygiai ir greitai užšąla. Paskui sudėti į specialius indus, šaldymo maišelius ir laikyti šaldiklyje. Taip pat galima užsišaldyti ir prieskoninių bei vaistinių augalų. Švarius, sausus bazilikus, petražoles, juozažoles, šalavijus susmulkinu, sudedame į plastikinius šaldymo indelius ir laikome šaldiklyje iki kito sezono. Tokie mišiniai puikiai tinka salotoms, sriuboms, padažams gardinti. Išlaiko aromatą ir naudingąsias medžiagas.
Šaldyti produktai sveikesni nei konservuoti. Jei, tarkim, uogas ir trinate, patartina nedėti cukraus.
O dar geriau šaldyti sveikas, nesmulkintas – išlieka daugiau naudingų medžiagų.
Sėjos Kalendorius 2012 Metams
Kada sėti ir sodinti. Sėjos kalendorius 2012 sudarytas remiantis Mėnulio fazėmis ir jų poveikiu augalams. Remdamiesi Mėnulio kalendoriumi užauginsite didesnį ir gausesnį derlių.
Išsamesnis sodinimo kalendorius 2012 čia.
Kaip sudaryti gerą įspūdį apie save
Kas daro gerą įspūdį
Didysis mąstytojas F. Baconas yra pasakęs: „Žmogaus elgesys turi būti panašus j patogų drabužį, kad per daug nevaržytų ir pernelyg nerėžtų akių, bet leistų laisvai veikti ir judėti." Tikriausiai sutiksite, kad abipusė pagarba, malonus, paprastas, diskomforto nekeliantis bendravimas kur kas vertingesnis nei arogantiškas pūtimasis. Malonus, pagarbus, inteligentiškas žmogus dažniausiai gyvenime pasiekia kur kas daugiau.
Tarptautinė psichologų asociacija atliko išsamią apklausą „Kokie žmonės daro gerą įspūdį, o kokie kelia antipatiją?" Apibendrinus jos duomenis, paaiškėjo, kad labiausiai vertinami šie bruožai:
- nuoširdumas,
- paslaugumas,
- tolerantiškumas,
- geras humoro jausmas,
- išprusimas.
Na, o didžiausią antipatiją kelia arogantiški, ciniški, veidmainiški, įžūlūs ir pesimistiškai nusiteikę žmonės.