Aliejus

Pirkdami aliejų pasidomėkite jo pagaminimo būdu. Taip sužinosite ir kam jis skirtas.

Rafinuotas aliejus – skaidrus, be drumzlių. Jei jis dar ir dezodo-ruotas, vadinasi, neturės nei specifinio skonio, nei kvapo. Šį aliejų naudokite kepti, gruzdinti, padažams, marinatams, salotoms, majonezui ruošti, konservams gaminti. Dėmesio: antrą kartą tame pačiame aliejuje nekepkite.

Sunflower, Helianthus annus ´s flowers in Spring garden ...Hoa Hướng Dương trong vườn Xuân ....Nerafinuotas aliejus pasižymi specifine spalva, skoniu ir kvapu, gali turėti drumzlių. Jis ypač tinka įvairioms salotoms, šaltiems užkan-džiams gaminti, tačiau nerekomenduojamas kepti: įkaitęs skleidžia dūmus, nemalonų kvapą, svyla, kepami produktai greitai pridega, o svarbiausia, kad aukštoje temperatūroje suyra naudingos cheminės medžiagos ir susidaro organizmui kenksmingi, toksiški junginiai. Spaudžiant aliejų presu, daug jo lieka išspaudose. Kad būtų mažiau nuostolių, naudojamas ekstrakcinis būdas: smulkintos sėklos apdorojamos selektyviu tirpikliu, paskui jis pašalinamas garais. Taip išgaunamas beveik visas aliejus, kurio kaina prieinama daugumai vartotojų.

Neeksperimentuokite: jei etiketėje parašyta „salotoms“, jokiu būdu tokiame aliejuje nekepkite: jis putos, be to, pakaitinus suirs vitaminai.

Atkreipkite dėmesį į aliejaus galiojimo laiką, kur pagamintas, būtinai perskaitykite sudėtį-dažnai mažomis raidelėmis nurodyta, kad aliejus nėra grynas, sumaišytas su kitu aliejumi.

Rinkitės tik aukščiausios kokybės, geriausia ekologišką aliejų, jokiu būdu nepirkite pagaminto iš modifikuotos žaliavos.

Atkreipkite dėmesį, ar butelio dugne nėra gausių nuosėdų: pakaitintas toks aliejus suputos, o ruošiamas maistas įgaus kartoką prieskonį.

Aliejų rinkitės pagal gaminamą patiekalą: itališkoms salotoms tinkamiausias alyvuogių, o raugintiems kopūstams, troškintiems burokėliams – sėmenų, rapsų, saulėgrąžų aliejus. Gera šeimininkė turi turėti mažiausiai dviejų rūšių aliejaus, pagaminto skirtingu būdu.

Šaltinis: Aliejus