Ryžių Maistinė Vertė

Patarčiau pirkti nefasuotus ryžius (ruduosius, laukinius, basmati, kurie laikomi karališkaisiais) ir kuo mažiau apdorotus. Prieš virdami ryžius būtinai pamirkykitę ir gerai nuplaukite. Nors nevalyti ryžiai ilgiau verda, bet juose daugiau vertingųjų medžiagų: fosforo, geležies, skaidulų, B grupės vitaminų, baltymų ir kt.

Cuisine ~ Hyderabadi DelicaciesBaltieji plikyti ryžiai irgi yra gana maistingi, nes jie apdorojami ypatinga technologija, išsaugančia daugiau maisto medžiagų. Valytų baltųjų ryžių maistinė vertė sumažėja net 60%. Baltųjų ryžių nerekomenduojama valgyti sergantiesiems cukriniu diabetu, taip pat nutukusiems žmonėms. Nors iš visų kruopų ryžiuose mažiausiai riebalų (100 g – tik 1 g, o avižinėse kruopose – 6,1 g), juose gausu angliavandenių, kurių perteklius taip pat tukina. 100 g ryžių yra 71,4 g angliavandenių, o avižinėse kruopose -49,7 g. Tad linkusiems tukti ar turintiems antsvorio žmonėms geriau rinktis ruduosius ryžius, nes juose mažiau krakmolo nei baltuosiuose, tačiau ir jais nereikėtų piktnaudžiauti.

Sveikam žmogui ryžių galima vartoti kad ir kasdien. Rudieji ryžiai su luobelėmis reguliuoja cholesterolio kiekį kraujyje, gerina žarnyno veiklą. Tinka ir tiems, kam sutrikusi skrandžio veikla, sudirgusi skrandžio gleivinė, kas serga opalige. Kadangi ryžiai turi organizmą valančių savybių, kartą per savaitę tinka daryti ryžių iškrovos dieną.

Ryžius reikia valgyti vienus, virtus vandenyje be jokių priedų. Tik labai svarbu viską daryti protingai – pasiskaitykite informacijos arba pasitarkite su specialistais. Per iškrovos dieną rekomenduojama tris kartus suvalgyti po 150 g vandenyje virtų ryžių (galite pagardinti prieskoninėmis žolelėmis, kad būtų skaniau) ir gerti daug negazuoto mineralinio ar paprasto vandens.

rice fieldRyžių reikėtų vengti tiems, kam yra užkietėję viduriai, nes ryžiuose yra nedaug maistinių skaidulų. Jei ryžius labai mėgstate, valgykite rečiau ir paruoštus su džiovintais vaisiais (abrikosais, slyvomis, razinomis ir kt.), įvairiomis sėklomis – gerina peristaltiką. Ryžiuose yra daugiau mineralinių medžiagų nei vitaminų. 100 g ryžių suteikia 12 mg natrio, o avižinės kruopos – 35 mg. Suvalgę tokį pat kiekį ryžių gausite 8 mg kalcio (avižose jo yra net 80 mg) ir 50 mg magnio (grikiuose jo yra net 200 mg).

Šaltinis: Ryžių Maistinė Vertė