Receptai

Ant iešmo keptos veršio kepenėlės
Ruošiamos 20 min., kepamos 10 min.
600 g veršio kepenėlių, 250 g laišinukų, 300 g grybų, 2 dideli svogūnai, 2 šaukštai alyvų aliejaus, druskos, pipirų, sutrintų džiovintų čiobrelių, prieskonių.

Kepenėlės ir lašiniukai supjaustomi 3 cm ilgio, 1 cm storio gabalėliais. Ant metalinio   virbo pakaitomis   su-smaigstoma   kepenėlės ir  lailniukai, protarpiais užmaunant ketvirtadalį svogūno arba   vidutinio dydžio   grybo kepurėle (didelės perpjaunamos). Viskas  aptepama   aliejumi,   pasūdomą, apibarstoma pipirais ir (pagal skonį) kitais   prieskoniais.   10 min. kepama karštoje orkaitėje, sukiojant iešmą. Jei kepsnys apdžiūva, jis vėl aptepamas aliejumi.
Taip pat paruošiami inkstai, jautienos antrekotas ir avienos pjausnys, kiaulienos ir avienos nugarinė. Ant virbo pakaitomis susmalgstomi mėsos gabaliukai, grybai, ankštiniai pipirai, kumpis ir 1.1.

Bulvių paplotėliai
Ruošiami 30 min., kepami 35 min. 750 g bulvių, 2 kiaušiniai, 3—4 šaukštai miltų, 50 g sviesto.
Virtos bulvės sugrūdamos, [mušami kiaušiniai, suberiami miltai ir gerai išminkoma. Miltų dedama tiek, kad tešla neliptų prie rankų.
Ant miltais pabarstytos lentos tešla iškočiojamą ir supjaustoma kvadratėliais. Jie sudedami į sviestu išteptą skardą. Ant kiekvieno paplotėlio uždedama po mažą gabalėlj sviesto. Kepama karštoje orkaitėje, kol gražiai pagelsta.
Keptos bulvės
Ruošiamos 15 min., kepamos 30 — 40 min.
Kilogramas bulvių, 50 g sviesto, šaukštas aliejaus, druskos, petražolių.
Bulvės nuskutamos, nuplaunamos, nusausinamos, supjaustomos nedideliais kubeliais arba plonais griežinėliais.
Keptuvėje įkaitinamas sviestas su aliejumi, sudedamos iškart visos bulvės, pamaišoma,  kad prisigertų rie-
balų ir uždengiama. Kepama ant vidutinės ugnies, dažnai judinant keptuve. Apkepusios bulvės pasūdomos jr toliau kepamos neuždengtos, kad nusausėtų. Iškeptos bulvės apibarstomos smulkiai supjaustytais petražolių lapeliais.
Bulvių apkepas su sūriu
Ruošiamas 20 min., kepamas maždaug valandą.
750 g bulvių, 150 g fermentinio sūrio, 75 g sviesto, Vz I pieno, druskos, pipirų.
Bulvės nuskutamos ir supjaustomos plonais griežinėliais, sūris sutarkuojamas burokine tarka. Ugniai atsparaus stiklo indas ištepamas sviestu. [ jį su-sluoksniuojama bulvės ir sūris. Kiekvienas bulvių sluoksnis pasūdomas, ant jo uždedama nedidelis gabalėlis sviesto. Viršuje turi būti sūris. Atsargiai, kad nenuplautų sūrio, supilamas pienas. Kepama vidutinio karštumo orkaitėje, kol dubenyje nelieka pieno ir apgelsta viršus.
Porai su bešamelio padažu
Ruošiami 30 min., kepami 30 min. Kilogramas porų, 40 g miltų, 40 g sviesto, ‘A I pieno, druskos, pipirų.
Porai nuvalomi, perpjaunami išilgai, nuplaunami, sudedami į verdantį pasūdytą vandenį. Kol porai verda, paruošiamas bešamelio padažas (68 p.), išvirę porai nusunkiami, apipilami padažu ir patiekiami. Galima apibarstyti tarkuotu fermentiniu sūriu ir apkepti orkaitėje.
Morkos su sviestu arba grietine
Ruošiamos 15 min.. verdamos 45 min.
Kilogramas morkų, 100 g sviesto arba grietinės, petražolių, druskos, pipirų.

Šaltinis: Receptai

Žymės: