Archive for the 'Virtuvė' Category

Orkaitės ir maisto gaminimas

Vis labiau populiarėjant sveikai mitybai, kepimas keptuvėje su riebalais buvo visuotinai pasmerktas kaip itin nesveikas maisto gaminimo būdas.Tačiau kartais taip norisi ko nors kepto… Tad gal vertėtų atkreipti dėmesį į kepimą orkaitėje?

Labiausiai paplitęs maisto ruošimo būdas – kepimas augalinės ar gyvulinės kilmės riebaluose – paverčia maisto produktus beverčiais ar net kenksmingais. Kaitinant augalinį aliejų aukštoje temperatūroje susidaro vėžį sukeliančių junginių, pakartotinai kaitinant – dar kenksmingesnių vadinamųjų transriebalų, be to, maistas prisigeria sočiųjų riebalų.

Po virimo garuose kepimas orkaitėje yra sveikiausias maisto gaminimo būdas. Vertinant, kuris maisto ruošimo būdas geriausias, turima omenyje ne tik tai, ar maistas netapo tukinantis ar kitaip kenksmingas, bet irtai, kokie būna naudojant vieną ar kitą maisto ruošimo būdą maistingųjų medžiagų nuostoliai.

Šiais laikais sveika mityba – ištisas mokslas; yra tiksliai apskaičiuota, kiek maistingųjų medžiagų prapuola verdant ar kepant vieną ar kitą produktą tam tikrą laiką. Vis dėlto, pasak eksperto, svarbiausia taisyklė, kurios privalu laikytis, – produktų nepervirti, neperdžiovinti, juo labiau neperkepti.