PELETRŪNAI

Peletrūnai – daugiamečiai, šalčiui atsparūs prieskoniniai augalai, kurių žaluma ima augti pavasarį, vos tik nutirpsta sniegas. Peletrūnai vienoje vietoje gerai auga 4-5 metus, o vėliau juos reikia persodinti. Antžeminė peletrūno dalis – 1,2 metro aukščio krūmas, išauginantis daugybę ūglių ir sausų lapų. Maistui vartojami jauni peletrūnų ūgliai ir lapai, skleidžiantys malonų aromatą ir pasižymintys aštriu bei gaivinančiu skoniu. Peletrūnai vartojami salotoms, įvairiems patiekalams skaninti, sūdyti agurkus ir pomidorus, ruošti marinatus. Peletrūnus reikia dauginti krūmų dalijimu, šakniniais ūgliais, auginiais, o žymiai rečiau – sėklomis. 1 m2 dirvožemio patariama pasodinti 5-6 peletrūnų auginius arba šaknų ūglius. Dirvą, kurioje auga peletrūnai, nuolat purenkite ir liekite. Jaunus peletrūnų ūglius ir lapus pjaukite antraisiais augimo metais, kai krūmeliai išaugs iki 25 – 30 cm aukščio. Nupjovę peletrūnų ūglius ir lapus, augalus patręškite, paliekite ir supurenkite dirvą.

Šaltinis: PELETRŪNAI

Žymės: