► Burnočiai
Burnotis mums geriau pažjstamas kaip dekoratyvinis sodų ir gėlynų augalas, žydintis raudonos spalvos ilgomis šluotelėmis svyrančiais žiedais. Yra ir kitų šio augalo rūšių, kurių lapai ir sėklos nuo seno vartojami virtuvėje. Vos už aguonos grūdą didesnės gelsvos spalvos burnočių sėklos labai maistingos ir lengvai virškinamos. Burnočių baltymai yra aukščiausios kokybės, o vienos svarbiausių aminorūgščių -lizino – juose yra net du ar tris kartus daugiau nei kitose grūdinėse kultūrose. Beje, saujoje burnočių kalcio daugiau nei stiklinėje pieno. Burnočių skonis panašus j riešutų. Sėklos valgomos virtos, skrudintos, spragintos, sumaltos j miltus. Iš jų verdamos košės, kepami jvairūs kepiniai, ruošiami desertai. Burnočių sėklomis gardinama ruginė duona. Vandenyje sėklos išverda per 20-30 min. Jų nereikia mirkyti. Burnočių sėklų košė valgoma sūdyta arba saldinta medumi, gardinama sviestu, razinomis ar kitais džiovintais vaisiais, tarkuotomis apelsinų ar citrinų žievelėmis, cinamonu.
Saldi burnočių košė
• 400 ml neriebios grietinėlės, • 100 g burnočių sėklų,
• 2 šaukštai cukraus, •saujelė razinų, •šaukštelis tarkuotų apelsinų žievelių, •šaukštelis cinamono, •žiupsnelis druskos.
Razinas nuplaukite, užpilkite karštu vandeniu, palikite išbrinkti. Nedideliame puode užvirinkite grietinėlę, suberkite burnočių sėklas, virkite ant silpnos ugnies maždaug 5 min. Sudėkite nuvarvintas razinas, apelsinų žieveles ir cinamoną, šiek tiek pasū-dykite, suberkite cukrų. Virkite 10-15 min., kol sėklos sugers visą skystį, nukaiskite nuo ugnies ir palikite pastovėti. Sukrėskite košę į dubenėlį, apibarstykite cinamonu, uždėkite griežinėliais pjaustyto banano.
Šaltinis: Burnočiai