Morkos – vitaminai sveikata

Šviežios morkos, valgomos kasdien, stiprina organizmą, gerina regėjimą, ypač kai trūksta vitamino A.

Užkietėjus viduriams prieš valgį patariama išgerti po 150-200 ml šviežių morkų sulčių (mažiems vaikams – po valgomąjį šaukštą rytą ir vakarą).

Vasarą suviduriavus nuo blogai nuplautų vaisių patariama visą dieną nieko nevalgyti, išskyrus tokią morkų sriubą: 500 g šviežių švariai nuplautų morkų supjaustyti skridinėliais, virti viename litre vandens, kol suminkštės, pertrinti ir valgyti dalimis.

Peršalus, užkimus, kai vargina kosulys, geriamos šviežios morkų sultys, sumaišytos su medumi.

Nuo kosulio patariama morkų sultis per pusę sumaišyti su pienu ir gerti penkis šešis kartus per dieną.

Sergant stomatitu šviežiomis morkų sultimis skalaujama burna.

Laukinių morkų sėklų nuoviras ypač veiksmingai šalina inkstų ir šlapimo pūslės akmenis: tris valgomuosius šaukštus sėklų užpilti trimis stiklinėmis verdančio vandens. Palikti per naktį karštoje orkaitėje arba krosnyje. Rytą nukošti, gerti po stiklinę tris kartus per dieną.
Morkos šiek tiek apsaugo ir nuo per didelio saulės įdegimo.

Šaltinis: Morkos – vitaminai sveikata