Pomidorų Derlius Ir Jo Nuėmimas

Pomidorai yra savidulkiai augalai. Vaisiai formuojasi po to, kai prinokusios sausos žiedadulkės nubyra nuo dulkinės ant piestelės purkos ir čia sudygsta. Piestelėje esančiais kanaliukais jos priauga iki dulkinės, kur formuoja sėklų užuomazgas. Žiedų apsidulkinimui didelės įtakos turi oro drėgmė: žiedadulkėms byrėti labiau tinka sausas oras, 50-60 proc, o jos geriau sudygsta, jeigu oro drėgmė yra didesnė. Todėl žydintys pomidorai laistomi apie pietus, o žiedų apsidulkinimas skatinamas, papurtant augalus -suduodant pagaliu per viršutinę vielą, prie kurios jie pririšti. Moderniuose šiltnamiuose naudojamas elektrovibratorius.

Žiedadulkės sudygsta esant 14-28 °C temperatūrai, tinkamiausia temperatūra -17-23 °C. Po pražydėjimo pomidorų žiedai gali apsidulkinti tik per 4 dienas, po to neap-sidulkinę žiedai nudžiūsta. Todėl augalus reikia reguliariai purtyti, ypač esant nepakankamai oro drėgmei. Iš nevisiškai apsidul-kinusių žiedų išauga rombuoti ir apsigimę vaisiai.

Pastaruoju metu Vakarų Europoje pomidorams apdulkinti plačiai naudojamos kamanės, jos skraido ir apsiniaukusiu bei vėsesniu oru, “dirba” be išeiginių dienų ir be kavos bei rūkymo pertraukėlių. Taip pat ir Latvijoje jau keliuose ūkiuose (“Marupe”, “Ritausma” ir kt.) naudojamos kamanės. Viena standartinė 60-100 kamanių šeima aptarnauja 2000 kv. m šiltnamį maždaug per 2 mėnesius, po to šiltnamiui reikia naujos šeimos. Kamanės visą laiką būna maitinamos specialiu sirupu (firmos jį dažniausiai pristato kartu su kamanėmis). Mažesniuose šiltnamiuose reikia apgyvendinti bent vieną šeimą, nes kamanės neskrenda į kitus šiltnamius.

Latvijos vietinės kamanės nepakenčia aukštos temperatūros ir greitai stengiasi išskristi iš šiltnamio, todėl tenka iš užsienio įvežti specialių, užsakytu laiku išaugintų kamanių.

Šiltnamiuose dirbantiems žmonėms kamanės paprastai negelia, tačiau aštrus kosmetikos kvapas ir mėlyna apranga jas vilioja.
Pomidorų vaisiai pradeda nokti iš vidaus ir žali tampa geltoni, raudoni arba kitų spalvų. Vaisiaus spalva yra veislės ypatybė, tačiau įtakos turi ir temperatūra. Jeigu vaisiaus temperatūra didesnė kaip 28-29 °C (ore tada būna maždaug 35 °C), nesusidaro raudonieji dažai ir vaisiai lieka žalsvai gelsvi; jeigu temperatūra būna žemesnė negu 10 °C, ir tada vaisiai lieka gelsvi. Tačiau jeigu vėsesnis oras būna ilgiau negu 4 dienas, pomidorai liaujasi spalvinėsi. Šia savybe naudojamasi, kai reikia ilgiau išlaikyti prinokusius vaisius.

Derlius paprastai imamas 3 kartus per savaitę, lėtai nokstančių veislių pomidorus (vadinamuosius “longlife”) galima imti 1-2 kartus per savaitę. Kuo toliau reikia vežti nuimtą pomidorų derlių, tuo ankstesnės nokimo stadijos tenka skinti vaisius, vis dėlto ne ankščiau negu jie pasidaro geltoni. Yra parengtos kelios pomidorų spalvų bei nokimo skalės: Olandijoje ji 12 pakopų, nuo gelsvai žalios iki visiškai raudonos, Anglijoje spalvų skalėje yra 9 pakopos, Suomijoje – tik 6.

Priklausomai nuo patirties, daržininkas per valandą gali nuimti 100-170 kg vaisių. Derlių geriausiai skinti į plastmasinius maišelius, dideliuose šiltnamiuose naudojami specialius transportavimo vežimėliai ir derlius dedamas į dėžes. Vaisius į kibirą arba dėžę reikia įdėti, o ne įmesti, nes kiekvienas smūgis trumpina pomidorų laikymosi laiką. Vasarą nuįmant smarkiau mesti pomidorai trūkinėja.

Turgui skirti pomidorai rūšiuojami pagal vaisių skersmenį. Pagal GOST, visi 4 cm ir didesnio skersmens vaisiai buvo laikomi standartine preke. Europos standartai išskiria ekstra, pirmos ir antros, kartais ir trečios rūšies, pomidorus, kurie daugiausia skiriasi savo išvaizda, nusispalvimo vienodumu , vaisių forma. Pagal dydį visų veislių pomidorai kalibruojami 10 mm intervalu nuo 47 iki 87 mm (pavyzdžiui, 47-57, 57-67 ir t.t.).

Smulkesni pomidorais rūšiuojami į 35-40 ir 40-47 mm dydžio grupes, atskirai parduodami ir dideli, daugiau kaip 87 mm skersmens pomidorai. Vyšnios formos pomidorų standartiniai vaisiai yra smulkesni – 24-29 ir 29-34 mm dydžio. Transportavimui bei prekybai pakuojami į dėžutes po 5-7 kg vaisių kiekvienoje (vyšnios formos pomidorai – 250 arba 500 g). Latvijoje vietinei prekybai dar kartais atvežama pomidorų ir medinėse arba plastmasinėse dėžėse po 10-12 kg.

Pomidorai laikomi, esant 10-12 °C temperatūrai ir 75-80 proc. oro drėgmei maždaug 2 savaites, jeigu jie atvežti į saugyklą dar rausvi. Raudonesni vaisiais laikomi 8-10 °C temperatūroje, tačiau tik 3-7 dienas. Kai kurios veislės (longlife) išsilaiko ilgiau. Pomidorų negalima laikyti vienoje patalpoje kartu su oboliais, kurie išskiria etileną, o jis pagreitina pomidorų nokimą.

Šaltinis: Pomidorų Derlius Ir Jo Nuėmimas

Žymės: