► Salierai
Valgomasis salieras – tai daržovė, prieskonis ir vaistas. Salierai būna trijų rū-, šių: šakniavai-siniai, lapko-tiniai ir lapiniai. Maistui vartojami aromatingi salierų lapai, traškūs lapkočiai ir mėsingos šaknys. Visose augalo dalyse gausu vitaminų ir mineralinių medžiagų. Salierai valgomi žali, virti, kepti ir troškinti. Jie labai tinka padažams, sriuboms, mėsos ir žuvų patiekalams gardinti. Įvairioms konservuotoms mišrainėms, įdarams, sūdytiems produktams, tinkamesnės salierų šaknys, o salotoms – traškūs ir sultingi lapkočiai.
Salierų lapai dažniausiai vartojami maistui gardinti, nes juose daugiausia eterinių aliejų, kurie suteikia šiai daržovei specifinį skonį ir aromatą. Ruošiant salierų šakniavaisius maistui, juos reikia labai gerai nuplauti ir virti neluptus šiek tiek pasūdytame ir parūgštintame vandenyje – taip prarandama mažiau aromato ir vertingųjų medžiagų. Jei šakniavaisiai bus vartojami žali, juos nulupus ir susmulkinus reikia tuoj pat apšlakstyti citrinų sulti-I mis, kad nepatamsėtų.
Šaltinis: Salierai