Žiediniai Kopūstai (Kalafiorai) ir Brokoliai

Žiediniai kopūstai (Brassica oleracea L. var. botrytis L.) ir brokoliai
(Brassica oleracea L. convar. botrytis var. italica Plenck)

Žiediniai kopūstai (kalafiorai) bastutinių (Brassicaceae) šeimos vienmetė daržovė, kilusi iš Kipro bei Kretos salų.

Žiedinių kopūstų skrotelę sudaro 15—20 stambių, lancetiškų arba plačiai ovališkų lapų, kurių viduje susiformuoja balta galvutė-žiedynas. Peraugęs žiedynas pradeda žydėti.

Nuo sudygimo iki sėklų subrendimo praeina 200—240 dienų. 1000 sėklų sveria 2,8— 3,3 g. Tai labai vertinga dietinė daržovė. Jų galvutėse esti 2,5% baltymų, 0,34% riebalų, 4,9% angliavandenių, vitamino C — 70, karotino 0,02 mg % ir B grupės vitaminų, nemažai mineralinių medžiagų: natrio — 10, kalio — 210, kalcio — 26, fosforo — 51, magnio— 17, geležies— 1,4 mg %.

Žiedinių kopūstų yra ankstyvųjų, vidutinio ankstyvumo ir vėlyvųjų veislių. Rajo-nuotos veislės: ‘MOVIR 74′, ‘Snow Ball’.
Žiediniai kopūstai auginami iš daigų. Nuo sėjos laiko priklauso daigų auginimo būdas ir derliaus ankstyvumas. Jie sėjami nuo kovo vidurio iki birželio antros dekados. Daigai sodinami 60—70X30—35 cm atstumais, kai esti su 3—4 tikraisiais lapais. Hektarui apsodinti reikia 50—55 tūkst. daigų bei 0,3—0,4 kg sėklos (10 m2 atitinkamai — 50—55 vnt., 0,3—0,4 g).

Žiediniai kopūstai mėgsta humusingas priesmėlio arba lengvo priemolio dirvas, kurių pH ne mažesnis kaip 6,5. Priešsėliai — agurkai, ankštinės arba šakniavaisinės daržovės (tik ne bastutinių šeimos).
Rudenį prieš gilų arimą iškratoma 60—80 t/ha mėšlo, išberiama 6—7 cnt/ha superfosfato ir 4—5 kalio sulfato (10 m2 atitinkamai — 60—80 kg, 600—700 g ir 400— 500 g). Pavasarį, ruošiant dirvą, išberiama 2 cnt/ha amonio salietros ir 50—70 kg/ha magnio borato (10 m2 atitinkamai — 200 g ir 50—70 g).

Priežiūra: purenimas, kaupimas, piktžolių naikinimas, sausrų metu laistymas. Dai: gams prigijus, išberiama 2 cnt/ha (10 m2—200 g) amonio salietros. Vėlyvųjų veislių kopūstai dar kartą papildomai tręšiami formuojantis lapų skrotelei. Pradėjus augti galvutėms, pridengiama truputį įlaužtais viršutiniais lapais, kad jos ilgiau neperaugtų. Derlius imamas pasirinktinai.

Brokoliai yra žiedinių kopūstų porūšis. Auginami taip pat kaip žiediniai kopūstai, tik jų žiedyno nereikia pridengti lapais. Maistinė brokolių vertė 2,7 karto didesnė nei žiedinių kopūstų. Skoniu jie nenusileidžia žiediniams kopūstams. Brokolių derlius, nelygu veislė, nuo tų pačių augalų imamas kas 6—7 dienos 3—3,5 mėn. Žiedynai pjaunami su 10—15 cm ilgio žiedkočiais. Brokolių rajonuota veislė ‘Tonus’.
Žiediniai kopūstai ir brokoliai vartojami švieži, virti, kepti, troškinti ir konservuoti. Prieš ruošiant patiekalus, jie 15 min pamirkomi šaltame pasūdytame, parūgštintame vandenyje.
Šviežių žiedinių kopūstų salotos. 400 g žiedinių kopūstų, 2 morkos, 1—2 šaukštai tarkuotų krienų, 2—3 šaukštai kapotų riešutų, 1 šaukštas smulkiai supjaustytų krapų, 2/3 stiklinės grietinės arba majonezo, cukraus, druskos. Kopūstus supjaustyti mažais gabaliukais, morkas — šiaudeliais arba stambiai sutarkuoti. Viską sumaišyti su krienais ir krapais, pasūdyti, užpilti grietine arba majonezu. Ant viršaus užbarstyti riešutų.
Į šviežių žiedinių kopūstų salotas tinka gelteklės, porai, pomidorai, ridikėliai, obuoliai, slyvos, razinos.
Virtų žiedinių kopūstų salotos gaminamos su kitomis virtomis daržovėmis bei šviežiais ar virtais obuoliais.
Brokolių salotos ir kiti valgiai gaminami taip pat kaip žiedinių kopūstų.

Šaltinis: Žiediniai Kopūstai (Kalafiorai) ir Brokoliai