Duonos Kepimas Namuose

Pastaruoju metu Lietuvoje siaučia tikrų tikriausias duonos kepimo virusas. Duona kepa vis daugiau šeimų. Norint išsikepti savos duonos, reikia turėti duonkepę ir gerą receptą.

Itališkoji „Ciabatta"
BIGAI (ITALIŠKAM RAUGUI) REIKĖS: • 800 g kvietinių miltų (550 D), • 600 g vandens, • 20-25 g šviežių mielių, • 15 g druskos.

Viską sudedame į dubenį ir gerai išplakame medine mentele iki vientisos masės. Uždengiame ir paliekame 12-16 valandų kambario temperatūroje. Po 12 valandų tešlos paviršiuje bus susiformavę daug mažų burbuliukų. Jei taip nėra, palaikykite, kol atsiras. Šio proceso trukmė priklauso nuo kambario temperatūros: kuo šilčiau, tuo greičiau vyksta rūgimo procesas.

GAMINIMAS. Į dubenį supilame šiltą vandenį (22-24 laipsnių temperatūros), sudedame mieles ir palaukiame apie 3 minutes, kol mielės ištirps. Paskui suberiame miltus, supilame paruoštą raugą ir išmaišome medine mentele iki vientisos masės. įberiame druskos ir maišome plakikliu apie 20 minučių. Iš pradžių tešla bus skystoka (kaip blynams), plakant ims vyniotis aplink maišytuvo menteles ir indo kraštai liks švarūs. Išjungus plakiklį, tešla lėtai nusileis į dubens dugną, bus labai lipni ir tąsi. Tešlą dedame į aliejumi išteptą indą (kad mažiau liptų, rankas pasitepkite aliejumi), susukame į rutulį ir kelis kartus apverčiame, kad tešla būtų iš visų pusių sutepta aliejumi. Indą uždengiame ir paliekame šiltai rūgti. Rūgimo metu tešlą reikia du kartus lankstyti.

Po 45 rūgimo minučių pirmasis tešlos lankstymas: apvožę indą, tešlą išverčiame ant aliejumi ištepto stalo, palyginame jos šonus ir užverčiame iš abiejų pusių į tešlos vidurį. Šį veiksmą pakartojame iš viršaus ir apačios. Paskui tešlą sudedame į indą ir paliekame rūgti dar 45 minutes. Antrą kartą tešlą lankstome taip pat kaip ir pirmąjį. Sudedame atgal į indą, apdengiame ir paliekame rūgti maždaug 1,5 vai. Po 3 valandų rūgimo tešlos apimtis padidės daugiau nei dvigubai, jos paviršiuje matysis daug didelių ir mažų burbuliukų.

Išimame tešlą ir padedame ant miltais pabarstyto stalo. Supjaustome į 4 pailgus gabaliukus, miltais apibarstome jų paviršių. Tešlą reikia formuoti labai atsargiai, kad oro burbuliukai nesubliūkš-tų. Suformuotus kepalus padedame ant kepimo popieriaus ir palaikome valandą. Tada atsargiai kartu su kepimo popieriumi perkeliame kepaliukus ant pašildytos skardos ir kepame 250 laipsnių temperatūroje apie 15 minučių, kol įgaus gelsvai rudą spalvą.

Šaltinis: Duonos Kepimas Namuose