Jautienos mėsa

Jautienoje gausu baltymų, riebalų mineralinių medžiagų, vitaminų. Taip pat kalcio, fosforo ir geležies. Jautiena – liesesnė mėsa nei, pavyzdžiui, kiauliena. Daugelis nežino, kaip atpažinti šviežią jautieną. Geros kokybės jautiena yra raudonos spalvos, blizganti ir standi, o lajus – švelniai gelsvas. Šviežia jautiena turi tik jai būdingą specifinį žolės kvapą (nuo švelnaus Iki aitroko – priklauso nuo gyvulio amžiaus). Pašalinių kvapų mėsoje neturėtų jaustis, o jeigu jie yra, vadinasi, tokia mėsa maistui netinkama.

Verta žinoti
Kepti tinkamiausia filė, t. y. išpjova, nes ji yra švelniausia, turi mažiausiai jungiamojo audinio. Ši mėsa tinkamiausia ruošti kepsnius. Mentės mėsą geriausiai malti, virti arba troškinti.
Jeigu gaminsite valgius iš šlaunų mėsos, pirmiausia ją apkepkite, o tik paskui troškinkite.

Įsidėmėkite
Jeigu norite nevisiškai iškepusios mėsos kepsnio, 500 g jautienos kepkite dvidešimt minučių. Kepsnys bus vidutiniškai iškepęs, jeigu jį kepsite apie trisdešimt minučių, visiškai iškepusi mėsa bus po trisdešimt penkių minučių.
Jeigu norite, kad jautiena greičiau iškeptų ar išvirtų, apie dvidešimt minučių ją marinuokite citrinos sultyse arba plonai išmuškite. Mėsą greičiau ištroškinsite, jeigu įdėsite pomidorų padažo, įpilsite citrinų arba granatų sulčių. Jeigu norite, kad išmušta mėsa nebūtų sausa, jautienos kepsnelio paviršių ištepkite plonu sviesto sluoksniu, įdėkite į polimerinį maišelį ir švelniai pamuškite. Paskui nuimkite maišelį ir mėsą pavoliokite džiūvėsėliuose arba miltuose. Taip paruošta mėsa bus labai gardi ir sultinga. Jeigu išvlrėte per daug jautienos sultinio, šaldytuve jį galite laikyti savaitę. Be to, jį galite užšaldyti – laikykite iki 4 mėnesių.

Kiek laiko kepti ar virti jautieną?
Apie kilogramą sveriantį kumpį reikia virti maždaug dvi valandas. Nugarinės filė (apie 0,5 kg) keptuvėje kepkite apie 50 minučių ant labai silpnos kaitros. Marinuotą jautienos kumpį (apie 1 kg) keptuvėje pakaks kepti apie 1 vai. 20 min. O marinuotas jautienos kumpis orkaitėje 210-230 laipsnių temperatūroje iškeps per 1 val. 10 min.

Tinkami prieskoniai
Prie šios mėsos tiks bazilikai, builiai, česnakai, dašiai, garstyčios, šalavijai. Jautieną patiekite su aštriais arba sal-džiarūgščiais padažais, maišomais su trupučiu vaisių arba uogienės. Su jautiena derės įvairios daržovės, aštraus skonio arba marinuotos salotos, ryžiai, bulvės. Tik nepamirškite „auksinės taisyklės”: jeigu kepsnys keptas, tai ir garnyras turi būti keptas; jeigu virtas, tai ir garnyras virtas.

Šaltinis: Jautienos mėsa