► Kas Yra Saliamis
Saliamis
Sūdyta, padžiovinta ar šaltai parūkyta dešra iš maltos kiaulienos, pagardintos česnakais, žolelėmis ir prieskoniais. Pavadinimo kilmė siejama su lotynišku žodžiu sal – druska. Saliamio tėvynė – Italija. Senais laikais, kai dar nebuvo šaldytuvų, specialiai paruoštą dešrą italų valstiečiai išlaikydavo iki dešimties metų. Ruošiant saiiamį malta mėsa sumaišoma su prieskoniais ir kelias dienas paliekama fermentuotis, vėliau sukemšama j gyvulio ar dirbtinės medžiagos žarnas ir pakabinama džiūti, dažnai prieš tai dar parūkoma. Kartais pridedama specialaus pelėsio, kuris suteikia dešrai ypatingo aromato Ir apsaugo nuo gedimo. Plonais griežinėliais pjaustytas saliamis dažniausiai tiekiamas kaip užkandis, jo dedama ant sumuštinių, picų, maišoma į mišraines ir salotas.
Šaltinis: Kas Yra Saliamis