► Kiaulienos mėsa
Nepaisant to, kad kai kurios pasaulio tautos ir religijos draudžia valgyti kiaulieną, laikydamos ją nešvaria, ši mėsa vis tiek yra vienas svarbiausių ir populiariausių produktų pasaulyje. Pavyzdžiui, kinai tik kiaulieną vadina „mėsa” – visos kitos mėsos rūšys Kinijoje vadinamos kitais vardais. Lietuvoje taip pat daugiausia valgoma kiauliena. Pasak sveikos mitybos šalininkų, kiauliena yra riebi ir sunkiau virškinama nei kitos mėsos rūšys. Tačiau mėsoje gausu B grupės vitaminų, natrio, kalio, kalcio, geležies, fosforo. Be to, kiaulienos baltymai savo struktūra labai panašūs į žmogaus organizmo baltymus, todėl šią mėsą gali valgyti ir tie, kurie yra alergiški baltymams.
Kaip gaminti iš kiaulienos
Kulinarai teigia, kad maistui tinka beveik visos kiaulės skerdienos dalys. Sprandinė tinka virti, troškinti, kepti. Išjos ruošiami kepsniai, muštiniai, maltiniai, šašlykai. Beje, sprandinė -bene populiariausia kiaulienos rūšis, sultinga su nedideliais riebalų ruoželiais. Kepsniams ir muštiniams taip pat tinka ir nugarinė. Ji skani ir rūkyta. Kumpis dažniausiai kepamas, troškinamas arba verdamas. Kiaulės juosmens dalis tinkamiausia troškinti, malti arba ruošti patiekalų įdarus. Iš mentės paruošite tikrai skanų gu-liašą, kukulius, maltinius, taip pat ir kepsnius. Šoninė skaniausia rūkyta arba troškinta. Delikatesas – kepti ar troškinti šonkauliai. Rūkytos kojos, ausys ir uodega – puikus užkandis prie alaus.
Verta žinoti
Ruošdama kiaulieną, mėsą pirmiausia nuplaukite ir tik tada pjaustykite porcijomis. Jeigu mėsa šaldyta, ją plaukite prieš atšildydama. Iš atitirpusios mėsos ištekėjusias sultis galite supilti į gaminamą patiekalą, nes jose daug maisto medžiagų. Šaldytą mėsą geriausiai atitirpinti pamažu, vėsioje aplinkoje. Neati-tirpinėkite šaldytos mėsos vandenyje – tokia praras daug vertingųjų medžiagų.
Virti skirtą mėsą dėkite į karštą vandenį, o sūdytą-į drungną. Liesos kiaulienos nevirkite per ilgai, nes ji praras skonį ir subyrės į smulkias skaidulas.
Muštiniams mėsos nepjaustykite per plonai, nes kepama ji sudžius. Mėsos griežinėlis turėtų būti apie 2 cm storio. Dažnai kepant įvairius kiaulienos kepsnius paliekama oda su lašiniais. Lašiniai kiaulienos kepsniui suteikia sultingumo. Kotletai ir kiti maltos kiaulienos patiekalai bus puresni, jeigu į faršą nedėsite kiaušinių baltymų. Atminkite – kiauliena gana greitai genda. Šaldytuve ją laikykite ne ilgiau kaip dvi dienas. Kiauliena ilgiau išliks šviežia, jeigu ją aptepsite aliejumi, sumaišytu su krienais ir česnakais. Malta mėsa genda greičiau, todėl maltos kiaulienos nelaikykite ilgiau negu dvylika valandų. Be to, kiauliena labai greitai sugeria kvapus, todėl ją laikykite sandariai suvyniotą arba sandariuose induose.
Tinkami prieskoniai kiaulienai
Kiaulienai pagardinti tinka įvairūs žalumynai ir prieskoniai: bazilikai, peletrūnai, juozažolės, mairūnai, petražolės, pipirai, laurų lapai, kadagių uogos, kmynai, kalendros, krienai, garstyčios, svogūnai, česnakai. Ypatingo skonio kiaulienai suteiks melisa, rozmarinai, gvazdikėliai. Šie prieskoniai ypač tiks, jeigu mėsą patieksite su džiovintais ar konservuotais vaisiais. Prie kiaulienos patiekalų dera aštrūs padažai – garstyčių, krienų, kmynų, grybų, svogūnų, česnakų.
Kaip išsirinkti šviežią kiaulieną
Jeigu kiaulienos pirksite parduotuvėje ar turguje, atkreipkite dėmesį, kad mėsos paviršius jokiu būdu nebūtų gleivėtas. Paspaudus pirštu atsiradusi duobutė turi gana greitai išnykti. Mėsos šviežumą galima patikrinti ir įkaitinta šakute ar peiliu: įsmeigus prastos kokybės mėsa skleis nemalonų kvapą. Gaila, kad šiuo būdu galima pasinaudoti tik namuose.
Šaltinis: Kiaulienos mėsa