Sezamai

Sezamai
Kulinarijoje vartojamos šiltuose kraštuose augančio krūmo sėklos. Sezamų sėklos smulkios, klek suplotos, apgaubtos kietoka rusvos, gelsvos, rudos ar juodos spalvos luobele. Sezamais barstomi sausainiai, pyragai Ir bandelės, iš jų gaminami saldumynai, kartoko skonio sėklytėmis gardinamos salotos, krevečių, žuvies ir mėsos patiekalai. Iš žalių arba paskrudintų sezamų sėklų spaudžiamas aliejus. Skrudintų sezamų aliejus dėl ypatingo skonio ir aromato ypač mėgstamas kinų ir japonų virtuvėse. Šalto spaudimo nerafinuotas sezamų aliejus yra bevelk bekvapis ir švelnesnio skonio. Nustatyta, kad sezamų aliejus – bene vienintelė riebalų rūšis, kurią organizmas pasisavina beveik šimtu procentų. Iš-spaudus aliejų, sėklų išspaudose lieka daug baltymų ir riebalų, todėl iš jų gaminama maistinga chalva.

Šaltinis: Sezamai

Žymės: