Žalių Kiaušinių Gėrimas

Garsioji mūsų žiniuonė prof. E. Šimkūnaitė labai kritiškai žiūrėjo į įprotį gerti žalius kiaušinius, teigdama, kad tai rizikinga. Nuo nevirtų (nekeptų) kiaušinių galima užsikrėsti sunkiomis ligomis: vidurių šiltine, dizenterija, cholera, ornitoze. Dažniausiai pastarąja, kurios forma panaši į sunkų gripą.

Visus kiaušinius prieš vartojimą būtina nuplauti vandeniu ir muilu. Senas, nors ir nesugedęs kiaušinis gali būti bakterinio užkrato šaltinis. Nevirto ir nekepto kiaušinio mūsų virškinimo traktas neįveikia, suvirškina tik nedidelę dalį. Nesuvirškinti žalių kiaušinių baltymai patekę į žarnyną sukelia alergiją. Mamos, mėgstančios kimšti vaikams „gogelmogelius”, padaro juos alergiškais.

Kokį reikėtų vartoti kiaušinį? Kepto ar virto kiaušinio baltymas turi būti visai sutrauktas. Labai atsargiai reikia vartoti plakto baltymo patiekalus ir dar atsargiau jais vaišintis.

Šaltinis: Žalių Kiaušinių Gėrimas