ANYŽIAI

Anyžiai – vienmečiai prieskoniniai augalai, turintys plonas šaknis ir tiesų, 20 – 50 cm aukščio stiebą.
Anyžiai žydi smulkių baltų žiedų skėtiniais žiedynais, skleidžiančiais malonų ir švelnų aromatą. Maistui vartojami jaunų augalų lapai, kuriais skaninami įvairūs patiekalai. Anyžių sėklos vartojamos kepant duoną, žuvies ir mėsos perdirbimo pramonėje bei konditerijoje. Anyžių sėklos ir jų eterinis aliejus dažnai vartojami medicinoje.

Anyžiai – atsparūs šalčiui augalai, gerai augantys lengvoje ir derlingoje dirvoje.
Anyžių sėklas patariama sėti anksti pavasarį, vienu metu su salotomis ir krapais, kai dirvoje yra pakankamai drėgmės.

Anyžius taip pat galima sėti rudenį – prieš žiemą. Anyžių sėklas patariama sėti lysvėse į vageles, nutolusias viena nuo kitos 20 cm. Vėliau anyžių daigus reikia praretinti kas 10-15 cm. Anyžius nesunku prižiūrėti: purenti dirvą, ravėti piktžoles ir lieti.

Jei esant ilgai šviesos dienai dirvoje truks drėgmės, anyžiai gana greitai ims žydėti, todėl užaugins mažiau lapų. Anyžius patariama auginti nedideliuose daržo ploteliuose ir juos sėti kelis kartus.

Šaltinis: ANYŽIAI

Žymės: