Augalų apsauga nuo kenkėjų

Norint gauti gausų ir geros kokybės vaisių bei daržovių derlių, turime laiku apsaugoti augalus nuo ligų ir kenkėjų.

Pastaruoju metu vis didesni reikalavimai keliami žemės ūkyje išauginamai produkcijai, siekiant gauti ekologiškai švarų derlių. Turi būti sveikatai nekenksmingi maistui vartojami vaisiai, uogos, daržovės.

Taigi nuodingas medžiagas galima pakeisti insekticidiniais (vabzdžius žudančiais) augalais.

Augalų insekticidines savybes lemia juose esantys natūralūs junginiai: alkaloidai, glikozidai, saponinai, esteriai, eteriniai aliejai. Vabzdžiams labai toksiškas yra alkaloidas elatinas. Šio alkaloido kiekis augaluose vegetacijos metu kinta. Todėl visų insekticidinių augalų antžeminę dalį rekomenduojama nupjauti tada, kai ji yra sukaupusi daugiausia toksiškų medžiagų – žydėjimo pradžioje ar žydint.

Augalai į aplinką išskiria įvairių cheminių medžiagų vadinamų fitoncidais, ir jos veikia gyvus organizmus. Tai gerai pažįstami: kartusis kietis, smiltyninis šlamutis, paprastoji jonažolė, juodoji drignė, paprastoji kiaulpienė, vaistinė ramunėlė, paprastoji kraujažolė, didžioji varnalėša, paprastoji durnaropė ir kt. Šių insekticidinių savybių turi dauguma mūsų daržuose auginamų daržovių: česnakas, ankštinis pipiras, valgomasis krienas, pomidoras, valgomasis svogūnas ir kt.

Šaltinis: Augalų apsauga nuo kenkėjų

Žymės: