Grybai–Valgomasis Bobausis

VALGOMASIS BOBAUSIS -pavasarinis gurmanų grybas
Pasirodo, grybauti galima ne tik rudenį. Prisiekusius grybautojus pavasarį nudžiugina valgomieji bobausiai. Bet būkite atsargūs – netinkamai paruošti šie grybai gali tapti sunkių negalavimų priežastimis. Apie šiuos grybus informuoja Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto (NMVRVI) specialistai.

Valgomasis bobausis (lot. Gyro-mitra esculenta, angl. False morel, Beefsteak mushroom, vok. Frühjahrslorchel) – pavasarinis gurmanų mėgstamas grybas. Jo kepurėlė beformė, vingiuotai raukšlėta, išauga iki 10 cm aukščio ir iki 15 cm pločio. Jaunesnių bobausių kepurėlė būna ruda, senesnių – juodai ruda. Grybo kotas siekia iki 8 cm ilgio, dažniausiai baltas. Valgomasis bobausis mėgsta augti kerpiniuose pušynuose, kirtavietėse, miškų aikštelėse, gaisravietėse.

Valgomas, bet… nuodingas

Pasak mikologų, šiuos grybus dauguma žmonių gali valgyti, tačiau valgant pirmą kartą rekomenduojama suvartoti tik labai nedidelį kiekį, pvz., pusę kepurėlės. Taip galima pasitikrinti savo jautrumą šiems grybams, mat bobausiai turi cheminės medžiagos giromitrino, kuris jautriems žmonėms metabolizuoja į nuodingą medžiagą.

Dėl šios priežasties kai kurios tautos – vokiečiai, čekai, lenkai ir kai kurie kiti juos laiko nuodingais ir nerenka, o skandinavai, italai, kanadiečiai, estai, baltarusiai, priešingai, valgo ir mėgaujasi jų skonio savybėmis. Bobausiai, augantys trąšioje, puveningoje dirvoje ir lietingu oru, yra nuodingesni negu augantys smėlėtose dirvose ir sausu oru. Skirtingų formų bobausiai irgi yra nevienodai nuodingi. Viename šviežių bobausių kilograme randama 1,2-1,6 g giromitrino, o džiovintų -nuo 15 mg iki 6,4 g giromitrino. Giromitrinas neegzistuoja grynas, o atsiranda hidrolizės būdu jau išrovus grybą. Nuodas tirpus vandenyje, atsparus karščiui, tačiau verdant bobausius ilgiau nei 10 min. pašalinama apie 99,5 proc. giromitrino (panašiai veikia ir džiovinimas). Nuodas labai lakus, jis ir lemia malonų, stiprų bobausių kvapą. Nuodas ypatingas tuo, kad klinikinių reiškinių nesukelianti dozė ir labai sunkų apsinuodijimą sukelianti dozė skiriasi nežymiai. Priklausomai nuo organizmo jautrumo nuodui, gali susirgti tik dalis valgiu-siųjų šiuos grybus. Mirtina giromitrino dozė vaikams – 10-30 mg/kg, suaugusiesiems – 20-50 mg/kg. Maksimali toleruojama (subtoksinė) dozė yra apie 35 mg/kg. .

Apsinuodijimo požymiai

Kiekvieną pavasarį į Ekstremalių sveikatai situacijų centro prie Sveikatos apsaugos ministerijos Apsinuodijimų kontrolės ir informacijos biurą telefonu dėl apsinuodijimo šiais grybais kreipiasi iki 5 žmonių. Daugumai diagnozė yra patvirtinama asmens sveikatos priežiūros įstaigose, kur jiems ir teikiama tolimesnė pagalba.

Apsinuodijus bobausiais dažniausiai pykina, jaučiamas silpnumas, galvos skausmas, kartais vemiama, viduriuojama, prasideda pilvo skausmai, sunkiais atvejais galima gelta, traukuliai, koma ir kepenų nepakankamumas. Pirmieji simptomai atsiranda, praėjus 2-12 vai. po apsinuodijimo (besimptomis laikotarpis – iki 50 vai.).

Pajutus pirmuosius apsinuodijimo požymius būtina kreiptis į specialistą, mat uždelsus giromitrinas gali pažeisti kepenis, o tada pradeda vystytis gelta, kepenų nepakankamumas. Be to, į organizmą patekęs didelis šio nuodo kiekis pakenkia kraujui, t. y. jis mažiau prisotinamas deguonimi. Dėl to gali sutrikti širdies ritmas ir veikla. Nuodingas ne tik grybas, bet ir garai, kurie atsiranda verdant bobausius. Verdant šiuos pavasarinius grybus, reikėtų atverti langą, kad patalpa greičiau išsi-vėdintų. Prisikvėpavus garų, apsinuodijimo požymiai pasireiškia po 8-12 valandų.

Tinkamai paruoškite
Valgyti galima tik tinkamai paruoštus bobausius. Juos reikia virti tris kartus po penkias minutes, kaskart vis švariame vandenyje. Vandenį, kuriame virė grybai, reikia nupilti. Nukoštų grybų plauti nebūtina. Taip išvirtus bobausius drąsiai galima ruošti pagal savo skonį. Beje, bobausių sultinio, nors ir labai malonaus kvapo, valgyti negalima, nes verdami grybai vandenyje išsiskiria visus nuodus. Kad išvengtume apsinuodijimo bobausiais, specialistai pataria: • rinkti tik gerai pažįstamus grybus;

• surinktus grybus apdoroti tą pačią dieną;
• nevalgyti, neragauti žalių (nevirtų) bobausių;
• prieš vartojimą grybus ne mažiau kaip tris kartus po 15 minučių pavirti keičiant vandenį, nuovirą būtina nupilti;
• nuoviro negalima naudoti sriuboms, padažams ruošti ir panašiai;
• grįžus iš miško ir sutvarkius grybus, būtina nusiplauti rankas. Džiovinant bobausius (sako, kad geriausia džiovinti skersvėjyje), juose esantis giromitrinas suyra ir išgaruoja, tad po poros mėnesių džiovintus grybus galima vartoti maistui.

Šaltinis: Grybai–Valgomasis Bobausis

Žymės: