KOPŪSTŲ BAKTERIOZĖ

Gleivingoji bakteriozė dažniausiai pažeidžia paaugusius kopūstus, kai šie ima brandinti galvas. Šiltomis ir lietingomis dienomis kopūstų lapai ir vais-kočiai pasidengia gleivėmis ir ima pūti. Šiai ligai plintant, vėliau supūva ir visa kopūsto galva, kuri nukrenta nuo vaiskočio. Pirmiausiai bakteriozė pažeidžia pernokusias ir suskilinėjusias kopūstų galvas. Bakteriozės požymis – nuo kopūstų sklindantis ypač nemalonus kvapas. Nuo sergančių kopūstų galvų ant sveikų augalų šią infekcinę ligą perneša įvairūs augalų kenkėjai.

KAIP APSISAUGOTI NUO BAKTERIOZĖS

Kopūstus nuo bakteriozės apsaugoti galima įvairiais būdais. Visų pirma būtina laikytis sėjomainos reikalavimų ir kopūstus ankstesnėje vietoje auginti ne anksčiau nei po 3 metų. Prieš sėją kopūstų sėklas patariama 20 minučių pakaitinti karštame, 50 °C šilumos vandenyje, o vėliau atvėsinti šaltame vandenyje. Ypač svarbu iki sodinimo nuolatinėje augimo vietoje tinkamai prižiūrėti kopūstų daigus.

Juos reikia laiku tręšti, lieti, kovoti su kenkėjais, o taip pat surinkti ir sunaikinti bakteriozės pažeistus augalus.

Šaltinis: KOPŪSTŲ BAKTERIOZĖ

Žymės: