Pavasariniai Grybai

Pirmieji pavasarį, o kartu ir grybų augimo sezoną pradeda pušyninis ir valgomasis tampriukas (Strobilurus tenacelus ir St. esculentus). Vos tik sniegui nutirpus ant 7—10 cm ilgio kotelio iškyla pirmasis pavasario pranašas — 1 —2 kapeikų monetos dydžio tampriuko kepurėlė. O po savaitės kitos jų kaip prisėta. Smulkučiai, bet sriubai paskaninti visai nesunku prisirinkti. Jie labai tamprūs, kaip guminiai, todėl ir vadinami tampriukais. Kartu pavasariu džiaugiasi ir nuostabi miško gėlė — šilagėlė. O balandžio antroje pusėje arba gegužės mėn. pušynų kirtimuose, aikštėse ar gaisravietėse rudomis garbanotomis kepurėlėmis, lyg kurmio surausti smėlio kauburėliai, saulę ir pavasarišką lietų sveikina bobausiai. Vėliau neatsilieka briedžiukai ir pavasarinės tauriabudės. Pagaliau krūmingose javų galulaukėse, parkuose, rečiau miškuose, pasirodo ir pavasarinė balteklė (kai kur dar vadinama jerubėle, greičgrybiu, avižėle).

Bobausis kaip nuodingas iš valgomų grybų sąrašo kai kuriose šalyse išbrauktas, bet pranašingas: jeigu auga bobausiai, tai bus ir baravykų, džiaugiasi varėniškiai. Savo grožiu stebina raudonoji plačiataurė (Sarcoscypha coccinea), ant šakelių tvarkingai prigludę oranžiškai raudoni dubenėliai. Nevalgoma. Pavasarinių valgomų grybų sąrašas gana kuklus. Pavasariui įpusėjus sausuose pušynuose pradeda augti 2—3 rūšių nuodingos plaušabudės. Tuo metu parkuose pasirodanti Patujaro plaušabudė nuodingumu prilygsta žalsvajai musmirei. Vienas vertingiausių grybų — pavasarinė balteklė, kuri Lietuvoje paplitusi, bet randama jos ne per gausiausiai.

Šaltinis: Pavasariniai Grybai

Žymės: