Sėklų Kokybės Gerinimas

Augalų sėklų kokybė (daigumas, daigumo energija) dažnai būna prasta, todėl sėklos sudygsta netolygiai, o pasėliai atrodo praretinti. Sėklų daigumą pagerinti padeda jų barbotavimas.
Barbotavimas – tai sėklų mirkymas vandenyje, kuriame yra deguonies.
Namuose sėklas galima barbotuoti, panaudojus akvariumų įrangą.

Į 0,5 ar 1 litro talpos stiklainius pripilkite 20 °C šilumos vandens, į jį įleiskite kompresoriaus žarnelę ir įjunkite prietaisą. Į marlės maišelius suberkite sėklas ir šiuos maišelius pamerkite vandenyje.
Barbotavimo metu oras turi tolygiai pasiskirstyti visame vandenyje. Barbotuojamas sėklas retsykiais pamaišykite.

Svogūnų sėklas barbotuoti patariama 18 – 24 valandas, morkų – 15 – 18 valandų agurkų – 18-20 valandų petražolių – 12-18 valandų pipirų – 24 -36 valandas, o pomidorų sėklas – 18-20 valandų.
Barbotuotas sėklas pradžiovinkite, kad jos taptų birios ir pasėkite drėgnoje žemėje.

Šaltinis: Sėklų Kokybės Gerinimas

Žymės: