Tręšimas Mėšlu

Seniau buvo įprasta tvarto mėšlu daržus tręšti rudenį, tačiau pastaruoju metu daržininkai daržus tvarto mėšlu Vis dažniau trąšia pavasarį. Verta atminti, kad per žiemą iš dirvožemio išplaunamos tirpiosios maistinės medžiagos, o ypač – azotas, todėl augalai jomis nebegali pasinaudoti.

Tręšiant daržą tvarto mėšlu nereikia pamiršti ir ekologinių priežasčių, nes iš dirvos išplautas azotas gali patekti į gruntinius vandenis ir geriamąjį vandenį užteršti nitratais.

Specialistai sodo ir daržo augalus nepataria tręšti šviežiu tvarto mėšlu, nes iš jo išsiskiria augalams žalingas amoniakas. Geriausiai vartoti perpuvusį (atsigulėjusį) galvijų ir arklių mėšlą.

1 m2 dirvos patariama patręšti 2 – 3 kg mėšlo. Naujai įsisavinamą sodybos dirvožemį galima patręšti ir gausesniu mėšlo kiekiu, pavyzdžiui, 1 m2 dirvos patręšti 5 kg mėšlo.

Perpuvusiu mėšlu kur kas geriau tręšti daugelio rūšių daržoves: pomidorus, agurkus, aguročius ir kt.

Šaltinis: Tręšimas Mėšlu

Žymės: