Kiaušinių patiekalai

Alyvų aliejuje kepti kiaušiniai
Ruošiami 3 min., kepami 12 min. 6 kiaušiniai, stiklinė aliejaus, druskos, maltų pipirų.
Į nedidelę keptuvę supilama stiklinė aliejaus ir pakaitinama. Kiaušinis pirmiausia įmušamas į puodelį. Keptuvė truputį paverčiama, kad aliejus subėgtų į vieną pusę, ir tada į jį atsargiai suleidžiamas kiaušinis. Baltymas šakute užverčiamas ant trynio ir kepama. Kai baltymo pakraščiai apraus-ta, kiaušinis yra iškepęs. Trynys turi likti skystas. Iškepti kiaušiniai uždedami ant duonos skrebučių, apibarstomi petražolėmis.

Plakta kiaušinienė
(Omletai, plakti kiaušiniai, plakti baltymai)
Šie patiekalai gaminami iš labai šviežių kiaušinių. Kiaušiniai vienas po kito suleidžiami į puoduką, paskui perpilami į dubenį. Nepatariama omleto kepti daugiau kaip iš 6 kiaušinių. Omletą galima pagaminti ir su jdaru ir patiekti su bulvėmis, troškintais pievagrybiais, pomidorais.

Plakti kiaušinių baltymai
Baltymai plakami, kol pasidaro standūs ir balti. Juose susikaupęs oras kepinį iškelia. Plakti baltymai greit- sukrenta, todėl plakti reikia prieš pat gaminant patiekalą. Su plaktais baltymais paruoštas kepinys kepamas nekarštoje orkaitėje, kad per greitai neužsidėtų plutelė, kuri neleidžia kilti. Žemiau duotas receptas, kaip sunaudoti baltymus, jeigu iš trynių gaminamas kitas patiekalas.

Baltymai su sūriu arba kumpiu
Ruošiami 10 min., kepami 8 min. Vienam asmeniui: 60 g tarkuoto fermentinio sūrio arba 30 g sūrio ir 30 g kapoto   kumpio, kiaušinio   baltymas, miitų arba maltų džiūvėsėlių.
Baltymai plakami, kol pasidaro balti kaip sniegas ir standūs. įmaišomas sūris. Iš gautos masės šaukštu padaromi skrituliukai, pavoliojami miltuose arba džiūvėsėliuose ir verdami dideliame puode aliejuje. Kai skrituliukai išsipučia, jie išgriebiami, sudedami ant grotelių, kad nuvarvėtų aliejus, ir patiekiami karšti.

Šaltinis: Kiaušinių patiekalai

Žymės: