Pomidorų padažai

Padažai

Klasikinis pomidorų padažas

75 g lašinių su liesios mėsos tarpsluoksniu, valgomasis šaukštas aliejaus, svogūno, 1 kg po­midorų, 70 g pomidorų tyrės, druskos, pipirų, cukraus.

Lašinius supjaustyti kubeliais ir, įkaitinus aliejų keptuvėje, jame pakepinti. Svogūną nulupti, supjaus­tyti ir sudėti į lašinius, patroškinti. Pomidorus nuplau­ti, nusausinti, supjaustyti dideliais kubeliais ir, sudė­jus į keptuvėje esančią masę, troškinti maždaug 15 min. Po to pertrinti per sietelį, sumaišyti su pomidorų tyre, iškaitinti, pagal skonį pridėti druskos, pipirų ir cuk­raus. Patiekti su spagečiais arba troškinta žuvimi.

Pomidorų padažas I

1 kg prinokusių pomidorų, 2 valgomieji šauk­štai alyvų aliejaus, pipirų, druskos, citrinos sul­čių, valgomasis šaukštas susmulkinto baziliko. Pomidorus panardinti į verdantį vandenį, po to į

šaltą, perpjauti skersai pusiau, išimti sėklas. Likusį minkštimą smulkiai supjaustyti ir sumaišyti su alyvų aliejumi, druska, pipirais bei citrinos sultimis. Pabai­goje pridėti susmulkintų žalumynų. Prieš patiekiant leisti padažui kokią valandą prisitraukti. Patiekti su spagečiais arba kukuliais.

Pomidorų padažas II

4 valgomuosius šaukštus aliejaus sumaišyti su susmulkintais žalumynais, muskato riešutu, lauro lapais, 4 valgomaisiais šaukštais pomi­dorų tyrės arba sulčių.

Pomidorų padažas su baziliku

2 svogūnai, 2 skiltelės česnako, 4 valgomieji šaukštai alyvų aliejaus, 500 g per sietelį per­trintų pomidorų, maltų juodųjų pipirų, 5 bazi­liko šakelės, valgomasis šaukštas raudonėlių. Svogūnus bei česnakus nulupti ir supjaustyti

smulkiais kubeliais. Pakepinti alyvų aliejuje, kol jie praskaidrės. Pridėti pomidorų ir, be perstojo maišant, masę užvirinti. Troškinti ant vidutinio silpnumo ugnies, kol masės sumažės perpus. Pagal skonį pridėti druskos, pipirų ir raudonėlių.

Baziliko šakeles nuskalauti, nusausinti ir nuska­byti lapelius. Kelis lapelius palikti, kitus smulkiai sukapoti ir sudėti į padažą. Padažą papuošti baziliko lapeliais, patiekti su ką tik išvirtais makaronais.

Pomidorų ir česnakų padažas

1/2 stiklinės pomidorų tyrės, 5-6 skiltelės čes­nako, valgomasis šaukštas aliejaus, 2 valgo­mieji šaukštai smulkiai supjaustytų krapų arba petražolių lapelių, 1/5 arbatinio šaukštelio cukraus, 1/2 arbatinio šaukštelio druskos, 1/4 citrinos.

Į pomidorų tyrę sudėti trintą česnaką, sumaišytą su druska, cukrumi ir aliejumi, smulkiai supjaustytais žalumynais bei citrinos sultimis.

Provansietiškas pomidorų padažas

1 1/2 kg pomidorų, skiltelė česnako, 150 ml alyvų aliejaus, valgomasis šaukštas smulkiai sukapoto baziliko, 1/2 arbatinio šaukštelio cuk­raus, valgomasis šaukštas miltų, 2 valgomieji šaukštai šalto vandens, druskos, pipirų, citrinos sulčių.

Pomidorus panardinti į verdantį vandenį, perpilti vandeniu, nulupti odelę, nutraukti kotelius, išimti sėklas. Česnako skiltelę nulupti ir sutrinti. Alyvų aliejų įkaitinti, sudėti 1/4 dalį pomidorų, česnakus, susmulkintus žalumynus, troškinti, pridėti cukraus ir toliau troškinti ant silpnos ugnies uždarame inde 20-25 min. Sudėti likusias 3/4 dalis pomidorų.

Miltus sumaišyti su šaltu vandeniu ir sutirštinti padažą, pavirinti 3-5 min., pagal skonį įdėti druskos, pipirų, cukraus ir citrinos sulčių. Patiekti prie ant grotelių keptos arba troškintos lašišos.

Pikantiškas pomidorų padažas

Stiklinė pomidorų tyrės, druskos, cukraus, garstyčių, acto, maltų juodųjų pipirų, aitriosios paprikos.

Pomidorų tyrė turi būti grietinės tirštumo. Pridėti visų prieskonių, sumaišyti. Galima laikyti ilgai užda­rytuose induose.

Šį pomidorų padažą galima vartoti vietoje gar­styčių.

Viduržemio jūros padažas

1 kg pomidorų, svogūnas, 3 skiltelės česnako, 6 valgomieji šaukštai alyvų aliejaus, 1/2 stik­linės sauso vyno, druskos, pipirų, valgomasis šaukštas raudonėlių, 3 valgomieji šaukštai su­smulkintų petražolių lapelių. Pomidorus 1-2 min panardinti į verdantį vandenį, perpilti šaltu, nulupti odelę, supjaustyti gabalėliais. 2 valgomuosius šaukštus alyvų aliejaus įkaitinti, sudėti pomidorus ir troškinti 10 min. Svogūnus ir čes­nakus nulupti ir smulkiai supjaustyti. Likusį alyvų aliejų įkaitinti, sudėti supjaustytus svogūnus ir čes­nakus, troškinti, kol jie pasidarys permatomi, įpilti vyno ir dar patroškinti. Sudėti į pomidorus, sumaišyti, pagal skonį įberti druskos ir pipirų, sudėti raudonė-lius, susmulkintus petražolių lapelius. Troškinti 15 min. Patiekti su ant grotelių keptomis krevetėmis arba mažomis keptomis žuvelėmis.

Čigoniškas padažas (4 porcijos)

Svogūnas, ryšulėlis žalumynų sriubai (petra­žolių, salierų, krapų), 50 g lašinių, 10 g sviesto arba margarino, šakelė čiobrelių, 1/2 lauro lapo, 250 g mėsos sultinio (kubeliais), 125 ml sauso balto vyno, 5 pomidorai, arbatinis šaukštelis pomidorų tyrės, valgomasis šaukštas bulvių krakmolo, druskos, Kajano pipirų, 2 valgomieji šaukštai Madeiros vyno;5 dideli pievagrybiai. Svogūnus, žalumynus, lašinius smulkiai sujaustyti. Į įkaitintą keptuvę dėti lašinius, truputį pakaitinti, sudėti svogūnus ir kepti, kol šie paruduos, sudėti sus­mulkintus žalumynus, čiobrelius, lauro lapo, mėsos sultinį ir baltąjį vyną. Viską ant labai silpnos ugnies kaitinti 15-20 min.

Po 10 min. sudėti pomidorų tyrę ir nuluptus bei į 4 dalis perpjautus pomidorus. Padažą perkošti per sietelį ir ištrinti.

Krakmolą praskiesti šaltu vandeniu, lėtai sudėti į padažą, užvirinti. Pagal skonį pridėti druskos, pipirų ir įpilti Madeiros vyno. Pievagrybius nuvalyti ir sup­jaustyti plonais griežinėliais, o po to šiaudeliais ir patiekti prie padažo.

Šį padažą galima patiekti prie ant grotelių keptos mėsos, kiaulienos liežuvio, jautienos krūtininės ir kep­tos mėsos.

Šaltinis: Pomidorų padažai