Pomidorų Receptai Pagrindiniams Patiekalams

pomidoru patiekalai

pomidoru receptai

Pomidorų ir kiaušinių omletas

4 nedideli pomidorai, 8 kiaušiniai, 100 g olan­diško sūrio, 100 g sviesto, 50 ml pieno, druskos, pipirų.

Inde suplakti kiaušinius su pienu, pridėti druskos. Keptuvėje ištirpinti sviestą, užpilti dalį kiaušinių plakinio ir uždengti keptuvę. Kai kiaušiniai pradės tirštėti, uždėti pomidorų griežinėlius, pabarstyti drus­ka, pipirais ir tarkuotu sūriu. Iškeptą omletą dėti į įkaitintą lėkštę, panašiai kepti kitą. Patiekti su vir­tomis bulvėmis, apibarsčius svogūnų laiškais.

Pomidorų lietiniai I

Įdarui: 1/2 stiklinės grietinės, 1/2 stiklinės pomi­dorų masės, 125 g virtų ryžių, 2 kiaušiniai, 3 valgomieji šaukštai džiūvėsėlių, druskos, pipirų. Tešlai: 2 kiaušiniai, stiklinė pieno, 3-5 valgo­mieji šaukštai miltų, druskos. Iš kiaušinių, pieno ir miltų įmaišyti blynų tešlą, iš kurios iškepti plonus blynus (apkepti tik vieną pusę). Grietinę, pomidorų masę, ryžius, džiūvėsėlius ir plak­tus kiaušinius sumaišyti, dėti į blynus ant apkeptos pusės, suvynioti, ir pakepti svieste, kol paruduos.

Pomidorų lietiniai II

4 labai prinokę pomidorai, 4 kiaušiniai, 1/2 l

pieno, 25 g miltų, mažas svogūnas, druskos,

aitriosios paprikos, riebalų kepimui.

Pomidorus nuplikyti, supjaustyti ir pertrinti per sietelį. Po truputį dedant kiaušinius, pomidorų masę išplakti, sudėti pieną ir miltus, druską, papriką bei sutrintą svogūną. Kepti karštuose taukuose iki auksi­nio rudumo.

Kietus pomidorus, nulupus odele galima supjausty­ti kubeliais ir sumaišyti su tešla.

Blynai su troškintais pomidorais

250 g miltų, 3 kiaušiniai, 370 g pomidorų, 2 svogūnai, druskos, aitriosios paprikos, petra­žolių lapelių, riebalų kepimui. Kiaušinius, pieną, druską ir miltus suplakti ir kepti blynus kaip paprastai. Griežinėliais supjaustytus pomidorus troškinti įkaitusiuose riebaluose ir dėti ant blynų. Apibarstyti supjaustytais svogūnais ir petra­žolių lapeliais, druskos bei paprikos mišiniu.

Pomidorai su keptais lašiniais

1 kg pomidorų, 250 g lašinių, 6 riekės baltos duonos, maltų juodųjų pipirų, druskos.

Lašinius supjaustyti plonomis riekutėmis, sudėti į įkaitintą keptuvę, apkepti iš abiejų pusių iki auksinės spalvos ir išimti iš keptuvės. Į keptuvę sudėti 1 cm sto­rumo kvadratėliais (3-4 cm) supjaustytas duonos rie­kutes, apkepti.

Pomidorus perpjauti pusiau, išspausti sultis, pabar­styti druska bei pipirais ir iškepti. Į indo vidurį dėti duoną, ant jos lašinių gabaliukus, o aplink sudėti kep­tus pomidorus.

Troškinti pomidorai su saldžiąja paprika

500 g pomidorų, 500 g saldžiosios paprikos, 50 g margarino, 125 g sultinio arba vandens, druskos, petražolių lapelių.

Saldžiąją papriką supjaustyti smulkiais šiaudeliais ir patroškinti margarine, paskiau įpilti karšto sultinio ir dar patroškinti, o baigiant sudėti nuluptus, smulkiai supjaustytus pomidorus ir viską kartu ištroškinti. Pabarstyti druska bei susmulkintais žalumynais.

Troškinti pomidorai su mėsos apkepu

750 g pomidorų, 370 g faršo, svogūnas, kiau­šinis, 30 g džiūvėsėlių, 120 g vandens, kmynų, 30 g sviesto, 120 g grietinės, druskos, aitriosios paprikos, petražolių lapelių, krapų. Faršą, smulkiai supjaustytą svogūną, kiaušinį, džiūvėsėlius, vandenį ir prieskonius gerai sumaišyti. Formą patepti riebalais ir pabarstyti džiūvėsėliais. Į paruoštą formą dėti mėsos masę ir kepti vidutinio karštumo orkaitėje (160-175 °C). Pomidorus nulupti, supjaustyti griežinėliais arba dideliais kubeliais ir troškinti svieste (jeigu troškinant atsiranda daug sulčių, truputį patirštinti miltais), sudėti grietinę, druską, papriką.

Patiekiant dėti mėsos apkepą, ant jo troškintus pomidorus ir apibarstyti susmulkintais petražolių bei krapų lapeliais.

Troškinti pomidorai su rūkyta kiauliena

400 g pomidorų, 200 g rūkytos liesios kiaulienos su riebalų tarpsluoksniu, 3 svogūnai, druskos, arbatinis šaukštelis kvietinių miltų, 1-2 valgo­mieji šaukštai grietinės.

Pomidorus supjaustyti ir troškinti kartu su sup­jaustyta mėsa bei svogūnais. Paruoštą patiekalą tir­štinti grietinėje įmaišytais ir praskiestais miltais.

Griežinėliais kepti pomidorai

180 g pomidorų, 5-10 g aliejaus, 100 g sūrio,

kiaušinio trynis, 20 g džiūvėsėlių. Pomidorus nuplauti, išpjauti kotelį, supjaustyti 0,5 cm storio griežinėliais, apibarstyti tarkuotu sūriu, pavolioti suplaktame kiaušinio trynyje ir džiūvėsėliuo­se, kepti įkaitintame aliejuje.

Orkaitėje kepti pomidorai (6 porcijos)

9 vidutinio dydži prinokę pomidorai, 3 valgo­mieji šaukštai susmulkintų petražolių, 2 arba­tiniai šaukšteliai susmulkintų česnakų, druskos pagal skonį, 6-8 žiupsneliai šviežiai sumaltų pipirų, 6 valgomieji šaukštai alyvų aliejaus. Pomidorus nuplauti šaltu vandeniu, perpjauti pusiau, išimti didesnes sėklas. Įkaitinti orkaitę. Į keptuvę viena eile dėti pomidorus (jie gali būti labai arti vienas kito, nes karštyje susitraukia), apibarstyti juos petražolėmis, česnakais, druska, pipirais, užpilti alyvų aliejaus, dėti į orkaitę ir kepti 15 min., palaistyti aliejumi iš keptuvės ir dar pakepti maždaug 1 vai., kol jų tūris sumažės per pusę. Nereikia jaudintis, jeigu pomidorų odelės paruduos – tai nereiškia, kad jie pridegė. Pomidorus medine mentele išimti iš keptuvės, atvėsinti ir patiekti kambarinės temperatūros. Kepti pomidorai skanu su kepta arba virta mėsa, taip pat su keptais baklažanais. Pomidorus galima paruošti iš anksto ir kartu su riebalais uždarame inde laikyti šaldytuve. Prieš patiekiant pašildyti.

Įdaryti pomidorai

8 pomidorai, 4 baklažanai, 2 svogūnai, 100 į aliejaus, valgomasis šaukštas džiūvėsėlių 4 skiltelės česnako, druskos, pipirų, muskate riešuto pagal skonį.

Baklažanus nuplauti, nupjauti galus, supjaus griežiniais ir apkepti aliejuje, po to smulkiai sukap Į šią masę pridėti susmulkinto pakepinto svogū sutrinto česnako, pipirų, druskos ir muskato riesi Pomidorus įdaryti baklažanų mase, pabarstyti dž vėsėliais, pašlakstyti aliejumi ir kepti orkait (160-175 °C). Patiekti šiltus arba atvėsintus.

Įdaryti pomidorai ir saldžioji paprika

2 didelės saldžiosios paprikos, 4 kieti pomidorai, 2 valgomieji šaukštai aliejaus, 600 g maltos jau­tienos, svogūnas, 4 valgomieji šaukštai pomi­dorų tyrės, 4 valgomieji šaukštai susmulkintų petražolių lapelių, 200 g mėsos sultinio, 200 g grietinės, druskos, maltų juodųjų pipirų, mairūno, čiobrelių.

Paprikas perpjauti pusiau ir, išėmus sėklas b kotelį, virti pasūdytame vandenyje 5 min. Pomidoran nupjauti “dangtelį” ir išimti minkštimą. Aliejų įkaitii ti ir apkepti jame smulkiai supjaustytus svogūnus il auksinės spalvos. Sudėti maltą jautieną ir ištroškint įdėjus mairūno, čiobrelių, druskos, pipirų, sudėju pomidorų tyrę ir susmulkintus petražolių lapelius.

Pomidorų minkštimą pertrinti per sietelį, užvirint ir sudėti į įdarą. Paruošta mase įdaryti pomidorus i: paprikas, dėti į ugniai atsparią formą, įpilti sultinio Uždengti dangčiu arba folija ir troškinti orkaitėje 200 °C temperatūroje 30 min. Patiekiant užpilti grietine.

Kepenimis įdaryti pomidorai

12 pomidorų, 250 g kepenų, 3 riekės baltos duo­nos, svogūnas, 2 kiaušiniai, 50 g sviesto, 2 val­gomieji šaukštai tirpinto sviesto, druskos, pipirų, 2 valgomieji šaukštai grietinės. Imti vidutinio dydži kokybiškus pomidorus, nup­jauti “dangtelį” ir išimti minkštimą. Kepenis sup­jaustyti gabalėliais ir truputi pakepinti svieste, su­malti mėsmale kartu su išmirkyta ir gerai nuspausta balta duona; iškepus kepenis likusiame svieste apkep­ti smulkiai supjaustytus svogūnus ir sudėti į jas. Į masę įdėti kiaušinio trynius, sviesto, gerai išplaktus kiaušinio baltymus, druskos ir pipirų pagal skonį. Mase įdaryti pomidorus, dėti juos į negilų indą, ant kiekvieno uždėti gabalėlį sviesto ir dėti į įkaitintą orkaitę. Išimtus pomidorų minkštimus ištroškinti, pertrinti per sieteli, atsiradusiu padažu apipilti pomi­dorus, kai jie šiek tiek paruduos. Prieš patiekiant juos apipilti grietine.

Husariški įdaryti pomidorai

1 kg pomidorų, 400 g saldžiosios paprikos, 200 g grybų, 150 g virto jaučio liežuvio, 2 sultinio kon­centrato kubeliai, 200 g grietinės, druskos, pries­konių, žalumynų.

Vienodo dydžioo pomidorus paruošti Įdaryti.

Paruošti įdarą. Paprikas apkepti orkaitėje, nulupti odelę, supjaustyti šiaudeliais. Liežuvį ir grybus sup­jaustyti kubeliais. Pridėti grietinės ir sumaišyti. Mase įdaryti pomidorus. Dėti į riebalais pateptą formą, api­pilti grietine, pabarstyti sultinio koncentratu ir prieskoniais. Kepti įkaitintoje orkaitėje 15-20 min. Patiekti su žalumynais.

Kepti pomidorai su grybų įdaru I

600 g pomidorų, 400 g grybų, 20-40 g aliejaus, 40 g grietinės, 40 g sūrio, 40 g ryžių, 20 g miltų, 40 g svogūnų, 400 g skysčio, žalumynų. Nuvalytus, susmulkintu grybus ir svogūnus apkep­ti aliejuje, supilti pusę skysčio ir dar patroškinti. Į at­vėsusius grybus įdėti išvirtų ryžių, grietinės ir jais įdaryti paruoštus pomidorus (nupjauti “dangtelį” ir šaukšteliu išimti minkštimą, nesugadinant pomidoro, apversti, kad išvarvėtų sultys, prieš dedant įdarą pabarstyti druska ir pipirais). Pomidorams uždėti “dan­gtelius”, sudėti Į riebalais pateptą formą, apibarstyti tarkuotu sūriu, supilti likusį skystį ir patroškinti orkaitėje. Į troškinimo skystį įdėti miltų ir kaitinti, ipilti grietinės, pabarstyti žalumynais.

Kepti pomidorai su grybų įdaru II

4 pomidorai, 2 svogūnai, 250 g pievagrybių, 250 g grietinėlės, miltų, druskos, pipirų. Pomidorus paruošti įdaryti. Smulkiai sukapotus pievagrybius ir svogūnus dėti į indą, pabarstyti drus­ka, pipirais ir ant vidutinio silpnumos ugnies troš­kinti, kol išgaruos visas skystis. Po to pridėti grie­tinėlės, užvirinti, sutirštinti miltais, viską gerai su­maišyti. Paruošta mase įdaryti pomidorus. Juos įdėti į riebalais pateptą ugniai atsparią formą, apšlakstyti sviestu ir kepti orkaitėje 200 °C temperatūroje 30 min. Patiekti su bulvių koše.

Paukščių subproduktais įdaryti pomidorai

8 pomidorai, 100 g ryžių, 20 g sviesto, širdžių, skrandžių, kaklų, valgomasis šaukštas smulkiai supjaustytų krapų ir petražolių lapelių, pipirų, druskos.

Ryžius išvirti pasūdytame vandenyje, sudėti į du­benį. Paruoštus paukščių subproduktus supjaustyti mažais kubeliais. Ryžius sumaišyti su tirpintu sviestu, supjaustytais paukščių subproduktais, susmulkintais žalumynais, pridėti druskos ir pipirų pagal skonį, viską sumaišyti. Vidutinio didumo prinokusius kietus pomidorus nuplauti, nupjauti “dangtelį”, atsargiai išimti minkštimą ir palengva išspausti sultis. Pomido­rus įdaryti, uždėti “dangtelį”. Dėti į įkaitintą orkaitę ir kepti 15-20 min., kartkartėmis apipilti pomidorų sul­timis, kurių atsiranda kepant. Baigiant keptį, pomi­dorus galima apipilti majonezu.

Pomidorai su grybais ir sūriu

Kepimo formą patepti sviestu, pridėti iki pusės pomidorų griežinėlių, pabarstyti druska, pipirais ir susmulkintais virtais grybais. Viršų apibarstyti tar­kuotu sūriu, sumaišytu su džiūvėsėliais, užpilti su pienu išplaktais kiaušiniais. Kepti įkaitintoje orkaitė­je, kol kiaušiniai sutirštės.

Kepti pomidorai su svogūnais

1 kg pomidorų be odelės, svogūnas, 2 česnako skiltelės, 250 g baltos duonos, druskos, pipirų, stiklinė grietinės, tarkuoto sūrio.

Pomidorus smulkiai supjaustyti. Svogūnus bei čes­nakus nulupti ir susmulkinti. Nupjovus plutą sup­jaustyti baltą duoną kubeliais. Sumaišyti pomidorus su supjaustytais svogūnais, česnakais bei balta duona, pagal skonį įdėti druskos ir pipirų. Masę sudėti į riebalais pateptą ir džiūvėsėliais pabarstytą apkepo formą, apipilti grietine ir pabarstyti trakuotu sūriu. Dėti į įkaitintą orkaitę (178 °C) ir kepti 45 min.

Pomidorų ir ryžių apkepas I

400 g virtų ryžių, stiklinė grietinėlės, 150 g tarkuoto sūrio, 100 g svogūnų, 500 g pomidorų,

2 valgomieji šaukštai sukapotų petražolių lapelių, 200 g lašinių, druskos, muskato riešuto.

Į riebalais pateptą formą įdėti virtų ryžių, grie­tinėlės, tarkuoto sūrio, druskos, petražolių lapelių ir muskato riešuto mišinio, ant jo sudėti keptus svo­gūnus, pomidorų puseles, lašinių vyniotinukus. Sluok-snainį kepti vidutinio karštumo orkaitėje. Patiekti for­moje, kurioje kepė. Ryžius galima pakeisti virtomis supjaustytomis bulvėmis.

Pomidorų ir ryžių apkepas II

500 g pomidorų, 200 g ryžių, 400 g vandens, 150 g virto kumpio, 2-3 kiaušiniai, 250 g pieno, 100 g sūrio, nedidelis svogūnas, sviesto, druskos.

Ryžius mirkyti pasūdytame vandenyje 2 vai. Pusę ju suberti į riebalais pateptą formą, ant jų sudėti pomi­dorų griežinėlius ir kubeliais supjaustytą kumpį, su­berti likusius ryžius.

Kiaušinius, pieną, tarkuotą sūrį išplakti ir gauta mase apipilti ryžius. Ant apkepo dėti sviesto ga­balėlius. Kepti įkaitintoje orkaitėje (190 °C) maždaug 40 min.

Pomidorų ir ryžių apkepas III

1,5 stiklinės ryžių, 3 stiklinės vandens, 400 g pomidorų, 200 g troškintos žuvies filė arba dešros, 2 kiaušiniai, 1 1/2 stiklinės pieno, mažas svogūnas, druskos, sviesto.

Paruoštus ryžius dėti į verdantį pasūdytą vandenį. Pusę virtų ryžių suberti į riebalais pateptą formą, po to dėti pomidorų griežinėlius, žuvies gabalėlius arba kubeliais supjaustytą dešrą, suberti likusius ryžius.

Kiaušinius, pieną ir tarkuotą sūri išplakti ir gauta mase apipilti ryžius, ant viršaus uždėti sviesto gaba­lėlius. Kepti įkaitintoje orkaitėje 45 min.

Patiekti papuošus pomidorų ir šviežių agurkų griežinėliais.

Pomidorų ir grybų apkepas

500 g pomidorų, 500 g troškintų arba kon­servuotų grybų, 2-3 kiaušiniai, 50 g aliejaus, svogūnas, 100 g pieno, maltų juodųjų pipirų, druskos, petražolių lapelių.

Įkaitintame aliejuje troškinti griežinėliais sup­jaustytus svogūnus, ant jų sudėti pomidorų griežinė­lius, truputį pabarstyti druska, pipirais ir pridėti troš­kintų grybų. Toliau troškinti ant silpnos ugnies. Masę sudėti į ugniai atsparią formą ir apipilti kiaušinių bei pieno mišiniu. Trumpam įdėti į įkaitintą orkaitę, kol kiaušiniai sutirštės. Pagal skonį apkepą galima pabarstyti tarkuotu sūriu. Patiekiant gausiai apibar­styti susmulkintais petražolių lapeliais.

Bulgariški kepti pomidorai

1 kg pomidorų, svogūnas, 2 valgomieji šaukštai aliejaus, 200 g sūrio, 2 kiaušiniai, aitriosios pap­rikos, petražolių lapelių, džiūvėsėlių, druskos. Pomidorams nupjauti “dangtelį” ir išimti sėklas bei dalį minkštimo. Iš vidaus pabarstyti druska ir pipirais. Svogūną smulkiai supjaustyti ir apkepti aliejuje, pridėti išimto pomidorų minkštimo, paprikos ir troškinti ant silpnos ugnies, be perstojo maišant. Kai išsitroškins, sudėti tarkuotą sūrį, išplaktus kiaušinius, susmulkintų žalumynų, viską sumaišyti, nuimti nuo ugnies. Šia mase įdaryti pomidorus, pabarstyti džiūvė­sėliais, dėti į riebalais pateptą gilią formą ir kepti vidu­tinio karštumo orkaitėje.

Rumuniški kepti pomidorai

1 kg pomidorų, druskos, maltų juodųjų pipirų, truputis pukraus, 3 svogūnai, 2 valgomieji šaukštai aliejaus, 20 g ryžių, 300 g grietinės, 200-300 g karšto vandens.

Nuplautiems pomidorams nupjauti “dangtelį” (taip, kad jis neatsiskirtų nuo pomidoro), išimti minkštimą ir pertrinti per sietelį. Pomidorus iš vidaus pabarstyti druska, pipirais ir trupučiu cukraus. Svogūnus sup­jaustyti mažais kubeliais ir apkepti aliejuje. Pridėti ryžių ir juos truputį pakaitinti, po to sudėti pomidorų masę, karštą vandenį, druską, pipirus ir ištroškinti ant silpnos ugnies. Pomidorus įdaryti šia mase, dėti į riebalais pateptą formą ir įkaitintoje orkaitėje 5-8 min. Po to įpilti grietinės ir iškepti orkaitėje.

Ispaniški kepti pomidorai (4 porcijos)

8 dideli pomidorai, druskos, česnakų, maltų juo­dųjų pipirų, 2 kietai virti kiaušiniai, petražolių lapelių, mažas svogūnas, 2 valgomieji šaukštai džiūvėsėlių, 4 valgomieji šaukštai alyvų alie­jaus, dėžutė sardinių aliejuje.

Pomidorus perpjauti pusiau, sudėti į ugniai atspa­rią formą, įtrinti druska, pipirais ir česnakais. Kiaušinius supjaustyti kubeliais, petražolių lapelius nuplauti, nusausinti ir smulkiai sukapoti, svogūnus supjaustyti kubeliais. Kiaušinius, svogūnus ir petra­žoles dėti ant pomidorų, pabarstyti džiūvėsėliais, ap­šlakstyti alyvų aliejumi ir dėti į įkaitintą orkaitę. Kepti 250 °C temperatūroje 25 min. Patiekti, uždėjus sar­dines, su duona ir vynu.

Vokiški kepti pomidorai

750 g kietų pomidorų, 75 g margarino, 200 g džiūvėsėlių, 200 g kumpio, druskos, maltų juo­dųjų pipirų arba aitriosios paprikos, petražolių lapelių, sviesto.

Ugniai atsparią formą patepti riebalais ir pabar­styti džiūvėsėliais, dėti nuluptus, griežinėliais supjaus­tytus pomidorus, pabarstyti džiūvėsėliais. Kumpį sup­jaustyti kubeliais ir dėti ant pomidorų, pabarstyti prieskoniais, sukapotais žalumynais ir apšlakstyti ištirpintu margarinu. Viršų pabarstyti džiūvėsėliais ir apdėti sviesto gabalėliais. Kepti vidutinio karštumo (165-175 °C) orkaitėje, kol pasidengs auksinio rudumo plutele. Patiekti su bulvių koše.

Troškinta žuvis su pomidorais

1 kg žuvies, 500 g pomidorų, 2-3 svogūnai,

2 valgomieji šaukštai miltų, maltų kvapiųjų pipirų, 2 kadaguogės, citrinos sulčių arba acto, taukų, druskos, virtų ryžių arba makaronų.

Žuvį, išėmus ašakas, supjaustyti filė gabalėliais su odele, taip paruoštą – kubeliais, apšlakstyti citrinos sultimis, ir uždengtame inde padėti porai valandų vė­sioje vietoje.

Smulkiai supjaustytus svogūnus apkepti dideliame taukų kiekyje, ant jų sudėti žuvies gabalėlius, po to kubeliais supjaustytus pomidorus. Pabarstyti druska, uždengti ir troškinti. Beveik paruoštą patiekalą api­barstyti miltais ir pipirais, pridėti suspaustų kadag-uogių, pagal skonį patiekalą galima apipilti trupučiu grietinės, indą uždengti ir ištroškinti. Patiekti su vir­tais ryžiais arba makaronais.

Jūros ešeriai su pomidorais

700 g jūros ešerių, druskos, maltų juodųjų

pipirų, 50 g miltų, 100 g alyvų aliejaus, 500 g

pomidorų, 2 skiltelės česnako, 50 g petražolių

lapelių, 50 g sūrio, 20 g džiūvėsėlių.

Paruoštą žuvį padalyti į dvi dalis, pabarstyti drus­ka, apvolioti miltuose ir apkepti alyvų aliejuje. Pomi­dorus, prieš tai nuėmus kotelius, supjaustyti griežinė­liais ir apkepti aliejuje, pabarstyti druska, pipirais, trintais česnakais ir petražolių lapeliais.

Į aliejumi pateptą ugniai atsparų indą sudėti pomi­dorus, ant jų žuvį, dar vieną sluoksnį pomidorų, pabar­styti tarkuotu sūriu, džiūvėsėliais ir kepti įkaitintoje orkaitėje 200 C temperatūroje 40 min.

Patiekti su keptomis bulvėmis arba virtais ryžiais, pabarsčius petražolių lapeliais.

Kalmarai kvapiame pomidorų padaže

1 kg mažų šaldytų kalmarų, 500 g pomidorų be odelės, 2 svogūnai, 2 skiltelės česnako, 5 valgo­mieji šaukštai alyvų aliejaus, 120 ml sauso balto vyno, druskos, pipirų, ryšulėlis petražolių la­pelių.

Kalmarus sudėti į kiaurasamtį ir užpilti karštu vandeniu. Pomidorus smulkiai supjaustyti, svogūnus bei česnakus nulupti ir susmulkinti. Alyvų aliejų įkait­inti keptuvėje, pakaitinti česnakus ir svogūnus, sudėti pomidorus, truputį patroškinti, supilti baltą vyną, padažą kaitinti, kol maždaug pusė jo išgaruos, sudėti kalmarus ir troškinti dar maždaug 10 min., įdėti drus­kos ir pipirų pagal skonį. Petražolių lapelius nuplauti ir stambiai supjaustyti, patiekiant jais pabarstyti.

Keptos žuvies lazdelės su pomidorais

500 g žuvies lazdelių, 250 g šviežių pomidorų, 2 svogūnai, 3 valgomieji šaukštai aliejaus, 0,5 valgomojo šaukšto miltų, druskos ir cukraus pagal skonį.

Smulkiai supjaustyti svogūnus ir truputį pakepinti ant silpnos ugnies. Baigiant kepinti sudėti griežinė­liais supjaustytus pomidorus ir dar pakepinti 5 min., po to pabarstyti miltais ir maišant dar pakepinti 2-3 min. Nukelti nuo ugnies, pagal skonį pridėti druskos ir cukraus. Troškinimui į puodą įpilti valgomąjį šauk­štą aliejaus, užkaitinti, įdėti sluoksnį žuvies lazdelių, ant jų uždėti pusę apkeptų daržovių, po to dėti dar vie­ną sluoksnį žuvies lazdelių ir likusias daržoves. Kepti orkaitėje. Patiekti su keptomis ar virtomis bulvėmis.

Mėsos vyniotiniai pomidorų padaže

6 pomidorai, margarino, arbatinis šaukštelis pomidorų tyrės, čiobrelių, 2-3 g cukraus, druskos, 2 valgomieji šaukštai sutirštinto pieno be cukraus, 8 maži pjausniai (kiaulienos), maltų juodųjų pipirų, 200 g sūrio, 3 valgomieji šaukštai miltų, 2 kiaušiniai, džiūvėsėlių. Pomidorus nulupti, supjaustyti kubeliais ir troškin­ti, įdėjus truputį margarino. Paskiau įdėti pomidorų tyrės, čiobrelių, cukraus ir virti ant silpnos ugnies, kol padažas sutirštės. Pasūdyti, gerai sumaišyti su sutir­štintu pienu. Pjausnius išmušti, pabarstyti druska ir pipirais. Ant kiekvieno dėti sūrio lazdelę (1/2 cm sto­rio), pjausnį suvynioti ir sutvirtinti mediniu smaigeliu. Pavolioti miltuose, po to kiaušinyje ir džiūvėsėliuose. Apkepti margarine iš visų pusių, kol pasidarys auksi-škai rudos spalvos, apipilti pomidorų padažu ir troš­kinti maždaug 8 min.

Orkaitėje apkepta kiaulienos filė su pomidorais (4 porcijos)

Kiaulienos filė gabalas (maždaug 600 g), 750 g pomidorų, 4 valgomieji šaukštai alyvų aliejaus, valgomasis šaukštas sukapoto baziliko, 2 skil­telės česnako, 300 g sūrio, druskos, šviežiai mal­tų juodųjų pipirų, baziliko lapelių papuošimui. Nuplautą ir nusausintą filė supjaustyti skersai į 8 vienodus gabaliukus. Po to įkaitinti orkaitę iki 200 °C temperatūros. Pomidorus apiplikyti, perpilti šaltu vandeniu, nulupti odeles ir supjaustyti grieži­nėliais. Po to gerai sumaišyti 2 valgomuosius šaukštus aliejaus su baziliku ir sutrintomis česnako skiltelėmis. Sūrį supjaustyti riekelėmis. Keptuvėje įkaitinti likusį aliejų ir apkepti filė iki rudumo iš abiejų pusių maždaug 2 min. Po to išimti ir pabarstyti druska bei pipirais. Į didelį ugniai atsparų indą dėti pomidorų griežinėlius ir užpilti pusę aliejaus mišinio. Filė dėti ant pomidorų nuožulniai vieną ant kito ir apdėti sūrio riekelėmis. Likusiu aliejaus mišiniu pertepti sūrį ir viską pabarstyti susmulkintais žalumynais, druska, pipirais. Kepti krosnyje maždaug ąį min. Papuošti baziliku ir patiekti su ryžiais bei žalumynais.

Itališki lakštiniai

300 g miltų, druskos, 2 kiaušiniai, 3 valgomieji šaukštai vandens, svogūnas, petražolių lapelių, česnako, morka, 4 valgomieji šaukštai aliejaus, 200 g jautienos, juodųjų pipirų ir aitriosios paprikos, 2 valgomieji šaukštai sauso raudono vyno, 500 g pomidorų, 50 g sviesto, 30 g miltų, 0,5 l pieno, 100 g sūrio.

Iš miltų, druskos, kiaušinio, vandens, aliejaus užminkyti elastingą tešlą. Leisti jai 15-20 min. pa­stovėti, iškočioti (1 mm storumo) ir supjaustyti stačia­kampiais (10×6 cm). Juos truputį padžiovinti, pavirti pasūdytame vandenyje maždaug 5 min., dėti į kiaura­samtį, perlieti šaltu vandeniu ir padėti ant drėgnos servetėlės. (Patiekalą galima ruošti iš pramoniniu būdu pagamintų itališku makaronų (lasagne)).

Paruošti Bolonės padažą. Susmulkintą svogū­ną, petražolių lapelius, česnakus ir morką iškaitinti.

aliejuje, pridėti maltos jautienos, sumaišyti ir kepti, kol iškeps mėsa. Tada pridėti pipirų, druskos, supilti raudoną vyną ir pakaitinti, kol jis išgaruos. Pomidorus apiplikyti, nulupti odelę, sudėti juos į padažą ir virti 45 min., kol jis sutirštės.

Paruošti bešamelo (pieno) padažą. 1 valgomąjį šaukštą miltų kaitinti svieste, po truputį pilti pieną ir virinti, kol padažas sutirštės. Pridėti druskos ir pipirų.

Į sviestu pateptą ugniai atsparią formą dėti tešlos gabalėlius, apipilti Bolonės padažu, pieno padažu, pa­barstyti tarkuotu sūriu. Padaryti kelis tokius sluok­snius. Viršutinis sluoksnis turibūti tešlos gabalėliai, pieno padažas ir tarkuotas sūris. Kepti 175 °C tempe­ratūroje 30 min., kol užsidės auksinė plutelė.

Jautiena su pomidorais ir pievagrybiais

Gabalas jautienos filė, sviesto, pomidorų, tarkuoto sūrio, druskos, maltų juodųjų pipirų, svogūno, pievagrybių.

Įkaitinti keptuvę, ištirpinti sviestą ir apkepti jau­tieną, pabarstyti druska ir pipirais. Pomidorus įpjauti kryžmiškai, į įpjovimo vietą įdėti gabalėlį sviesto, pabarstyti tarkuotu sūriu, dėti šalia jautienos ir truputį apkepti orkaitėje. Svogūnus ir pievagrybius supjaustyti griežinėliais ir kepinti svieste iki auksinio rudumo. Pabarstyti druska, pipirais. Patiekti kartu su mėsa ir pomidorais.

Jautienos kepenys su pomidorais sūrio padaže

400 g jautienos kepenų, 800 g pomidorų, 4 svo­gūnai, 2 arbatiniai šaukšteliai aliejaus, drus­kos, maltų juodųjų pipirų.

Padažui: 370 g pieno, 250 g mėsos sultinio,

120 g lydyto sūrio, kvapiųjų pipirų.

Kepenis supjaustyti dideliais kubeliais, pomidorus ir svogūnus perpjauti į 4 dalis. Visus komponentus pakaitomis suverti ant iešmų. Apšlakstyti aliejumi ir kepti ant grotelių 12 min. Pabarstyti druska ir pipi­rais.

Padažui užvirinti pieną ir sultinį. Pridėti sūrio, pagal skonį įdėti druskos ir kvapiųjų pipirų.

Bulgariškos kepenys

600 g kepenų, 400 g pomidorų, 2 saldžiosios

paprikos, 4 svogūnai, druskos, maltų juodųjų

pipirų, aitriosios paprikos, aliejaus.

Kepenis, nuėmus plėves, supjaustyti juostomis. Svogūnus supjaustyti kubeliais. Ant silpnos ugnies didelėje keptuvėje įkaitinti 3 valgomuosius šaukštus aliejaus ir troškinti svogūnus, kol jie pasidarys auksi­nės spalvos. Po to išimti iš keptuvės.

Toje pačioje keptuvėje greitai apkepti kepenis -maždaug 2 min. (jeigu reikia, įpilti truputį aliejaus). Liepsną sumažinti. Į keptuvę sudėti svogūnus, juos­tomis supjaustytas paprikas be sėklų, kubeliais sup­jaustytus pomidorus, juos nulupus ir išėmus sėklas. Viską gerai sumaišyti, pabarstyti druska, abiejų rūšių pipirais ir kepti dar 4-5 min., dažnai maišant.

Troškinta višta su pomidorais

Višta (1-1,5 kg), 100 g sviesto, 2-3 valgomieji šaukštai miltų, 150 g svogūnų, 1-1,5 kg pomi­dorų, 2 valgomieji šaukštai cukraus, krapų ir petražolių lapelių, aitriosios paprikos, druskos. Paruoštą vištą padalyti porcijomis ir apkepti svies­te, kol atsiras ruda plutelė. Mėsą sudėti į troškintuvę, toje pačioje keptuvėje pakepinti svogūnus, sudėti mil­tus, paprikos ir smulkiai supjaustytus nuluptus pomi­dorus. Daržoves dėti ant vištos gabalėlių, 1/3 masės apipilti vandeniu. Įdėti druskos, cukraus ir troškinti. Patiekti pabarsčius susmulkintais žalumynais. Troš­kinant galima įdėti 2-3 skilteles česnako.

Vištiena su dviejų rūšių pomidorais

Valgomasis šaukštas miltų, po 1/2 arbatinio šaukštelio džiovintų raudonėlių, čiobrelių bei

baziliko, 450 g vištienos filė (supjaustytos), 2 arbatiniai šaukšteliai alyvų aliejaus, 3 pomi­dorai (nulupti ir supjaustyti), 5 krosnyje kepti supjaustyti pomidorai, 3 supjaustytos česnako skiltelės, 2 lauro lapai, 1/3 stiklinės vištienos sultinio, šviežiai sutarkuoto Parmezano sūrio. Dideliame dubenyje gerai sumaišyti miltus, rau-donėlius, čiobrelius ir baziliką. Vištienos gabalėlius dėti į dubenį ir gerai apvolioti mišinyje. Didelėje kep­tuvėje ant vidutinės ugnies įkaitinti aliejų. Vištienos gabalėlius dėti į keptuvę ir kepti, kol bus beveik pa­ruošti (maždaug 8 min.), ir išimti iš keptuvės.

Į keptuvę sudėti šviežius ir krosnyje iškeptus pomi­dorus, pridėti česnakų, lauro lapų ir sultinio. Užvirin­ti ir virti 2 min. Sumažinti liepsną ir sudėti vištienos gabalėlius. Virti, kol krosnyje kepti pomidorai pasida­rys minkšti, maždaug 2 min.

Išimti lauro lapus ir vištieną patiekti karštą, pa­barstytą Parmezano sūriu.

Kepta vištiena su pomidorais

600 g virtos vištienos, 200 g pomidorų, 40 g sviesto arba margarino, 100 g grietinės, 50 g sūrio, druskos.

Virtą vištieną (be odos) supjaustyti kubeliais ir apkepti svieste su smulkiai supjaustytais pomidorais, po to masę sudėti į riebalais pateptą formą, apipilti grietine, pabarstyti tarkuotu sūriu, apšlakstyti sviestu ir iškepti orkaitėje. Patiekti kaip karštą užkandį.

Kalakutas su pomidorais

300 g keptos kalakutienos be kaulo, 100 g keptos kiaulienos be kaulo, svogūnas, 3 valgomieji šaukštai aliejaus, 300 g pomidorų, 2-3 skiltelės česnako, 10 graikinio riešuto branduolių, juodųjų pipirų, druskos, aitriosios paprikos, keli lašai acto, 100 g konservuotų žirnelių. Svogūnus supjaustyti griežinėliais, pakaitinti aliejuje, sudėti gabalėliais supjausytą česnaką, sus­mulkintus graikinius riešutus, griežiniais supjausty­tus pomidorus, įberti pipirų, druskos, įlašinti acto. Uždėti dangtį ir troškinti. Kiaulieną ir kalakutieną supjaustyti kubeliais ir troškinti kartu su pomidorais 15 min., sudėti žirnelius ir įpilti vandens. Troškinant visas skystis turi išgaruoti.

Vengriškas viščiukas

1 kg viščiuko, 90 g taukų, 140 g svogūnų, 15 g raudonos saldžiosios paprikos, 5 g žalios sal­džiosios paprikos, 300 g pomidorų, 60 g grie­tinės, 20 g druskos, skiltelė česnako. Susmulkintus svogūnus šiek tiek pakaitinti tau­kuose, sudėti susmulkintą česnaką, gabalėliais pada­lytą viščiuką ir kepti, kol užsidės ruda pluta. Po to sudėti griežinėliais supjaustytus pomidorus, paprikas, druską ir ištroškinti ant silpnos ugnies. Apipilti grie­tine ir dar kartą užvirinti. Patiekti su virtomis bul­vėmis.

Meksikiečių ugningasis puodas

200 g virtų pupelių, 8 dideli pomidorai, 3 valgo­mieji šaukštai aliejaus, 1-2 svogūnai, 2-3 paprikos, 2 valgomieji šaukštai prieskonių mišinio (aitriosios paprikos, raudonėlių, česna­ko, pipirų, gvazdikėlių, muskato riešuto, kmy­nų), mažas agurotis, 4 valgomieji šaukštai pomidorų tyrės, druskos, 2 dešrelės, 100 g tarkuoto sūrio.

Puode įkaitinti aliejų, sudėti griežinėliais sup­jaustytus svogūnus, paprikas, prieskonių mišinio ir pakepinti, kol paruduos. Po to sudėti stambiai sutarkuotą agurotį, supjaustytus pomidorus, pomi­dorų tyrę, virtas pupeles, pasūdyti ir patroškinti 10 min. Sudėti griežinėliais supjaustytas dešreles. Pakaitinti ir pabaigoje sudėti tarkuotą sūrį arba juo apibarstyti patiekalą. Prie jo patiekti virtų ryžių, paskrudintos baltos duonos riekučių arba bulvių.

Šaltinis: Pomidorų Receptai Pagrindiniams Patiekalams

Žymės:
  1. , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,