Skrebučiai, pyragai, picos

Skrebučiai su pomidorais ir sūriu

300 g duonos, 200 g pomidorų, 40 g sūrio, 50 g sviesto.

Kvietinę duoną supjaustyti 1 cm storio kvadratė­liais ir paskrudinti svieste. Ant paskrudintos duonos dėti pomidorų griežinėlius, apibarstyti tarkuotu sūriu ir pakepinti orkaitėje, kol paruduos.

Teksasietiški skrebučiai

4 riekės duonos, 4-6 pomidorai, 4 gabalėliai

lašinių, 2 lydyti sūreliai, sviesto.

Orkaitėje pakepintas duonos riekes aptepti sviestu, uždėti kelias eiles pomidorų griežinėlių, ant jų -mažais kubeliais supjaustytų, pakepintų lašinių bei lydyto sūrio riekelių.

Vengriškas pyragas su pomidorais

Tešlai: 250 g miltų, 100 g margarino, kiaušinis, druskos, žiupsnelis sodos.

Įdarui: 8 pomidorai, 300 g kumpio, 2 svogūnai, druskos, žalumynų, maltų juodųjų pipirų, čio­brelių, 1-2 kiaušiniai, 4-6 valgomieji šaukštai džiūvėsėlių, aliejaus, kiaušinio trynys. Miltus ir sodą išsijoti, sudėti likusias sudėtines dalis ir greitai užmaišyti tešlą. Ją padėti 1-2 vai. vėsio­je vietoje.

Įdaras. Svogūnus smulkiai supjaustyti ir apkepti įkaitintame aliejuje, sudėti kubeliais supjaustytą kumpį bei pomidorus, viską kartu troškinti. Nukelti nuo ugnies, atvėsinti ir pasūdyti. Po to įberti sus­mulkintų žalumynų, maltų juodųjų pipirų, čiobrelių, sudėti kiaušinius, džiūvėsėlius ir viską gerai sumaišyti.

Atvėsintą tešlą iškočioti 3 mm storio stačiakam­piais, sudėti į riebalais pateptą keptuvę. Ant iškočiotos tešlos vienodai paskirstyti įdaro masę. Tešlos kraštus pakelti į viršų ir suspausti. Pyragą galima papuošti plonomis tešlos juostelėmis. Aptepti kiaušinio tryniu ir iš anksto įkaitintoje orkaitėje kepti 45-55 min. Patiekti karštą.

Vokiškas pyragas su pomidorais

Tešlai: 375 g miltų, 75 g margarino, kiaušinis,

125 g pieno, 25 g mielių, druskos.

Įdarui: 50 g margarino, 175 g lašinių, 300 g

svogūnų, 750 g pomidorų, 100 g baltos duonos,

pieno, 3 kiaušiniai, petražolių lapelių, druskos,

sūrio.

Iš miltų, margarino, kiaušinio, šilto pieno, mielių ir druskos užmaišyti tešlą. Ją padėti šiltoje vietoje, kad imtų rūgti. Suminkyti ir dar kartą leisti įrūgti. Įrūgu­sią tešlą dėti į riebalais pateptą keptuvę ir išlyginti.

Įdaras. Įkaitintame margarine apkepti kubeliais supjaustytus lašinius ir troškinti griežinėliais sup­jaustytus svogūnus. Dėti juos ant tešlos, uždengti po­midorų griežinėliais ir apibarstyti susmulkintais pet­ražolių lapeliais. Baltą duoną pamirkyti piene, gerai nuspausti, įdėti kiaušinius, druskos, pagal skonį mus-

kato riešuto. Šia mase padengti pyragą, apšlakstyti tir­pintu sviestu arba margarinu. Kepti vidutinio karštu­mo orkaitėje. Paruoštą pyragą tuoj apibarstyti tarkuo­tu sūriu.

Pica su pomidorais

Sluoksniuotos tešlos, miltų, 200 g minkšto sūrio, 2 svogūnai, 400 g pomidorų, saldžioji paprika, 75 g lašinių, petražolių lapelių, druskos, maltų juodųjų pipirų, aliejaus.

Sluoksniuotą tešlą iškočioti (kad ji nekibtų, pabar­styti trupučiu miltų). Dėti į didelę keptuvę. Apibar­styti kubeliais supjaustytu sūriu ir svogūnais. Ant vir­šaus dėti pomidorų griežinėlius, paprikos gabalėlius ir lašinių kubelius. Apibarstyti susmulkintais žalumy­nais, druska ir pipirais, apšlakstyti aliejumi. Kepti vidutinio karštumo orkaitėje 25 min.

Pica su įdarytais pomidorais

100 g miltų, kiaušinis, valgomasis šaukštas margarino arba sviesto, druskos, 8 pomidorai, 2 valgomieji šaukštai tarkuoto sūrio, 2 svogū­nai, įvairių žalumynų mišinio, 500 g grietinės, maltų juodųjų pipirų, sviesto, petražolių lapelių. Iš miltų, kiaušinio, margarino, žiupsnelio druskos ir vandens užminkyti tešlą. Padaryti rutulį, padėti vėsiai. Pomidorus perpjauti skersai, ir, išėmus sėklas, bei dalį minkštimo, apversti.

Tarkuotą sūrį sumaišyti su kubeliais supjaustytais svogūnais, druska, pipirais ir žalumynais. Šia mase įdaryti pomidorus ir apipilti juos grietine.

Atvėsintą tešlą iškočioti ir iškloti ja riebalais patep­tą formą. Ant tešlos tankiai sudėti įdarytus pomi­dorus, užpilti grietine ir kepti įkaitintoje orkaitėje 15 min. Po to tešlos kraštus patepti tirpintu sviestu, o pomidorus apibarstyti sukapotais petražolių lapeliais.

Pavasariška pica

Tešlai: 30 g mielių, arbatinis šaukštelis cukraus, 100 g margarino, 375 g miltų, arbatinis šauk­štelis druskos.

Įdarui: 400 g naminio sūrio, 100 g liesos varškės, ryšulėlis svogūnų laiškų, 3 skiltelės čes­nako, druskos, pipirų, 1 kg pomidorų, 3 valgo­mieji šaukštai kaparėlių, 3 valgomieji šaukštai alyvų aliejaus, 5-8 lapeliai baziliko. Šiltame vandenyje (200 ml) praskiesti mieles ir cukrų, uždėti švarią servetėlę ir padėti šiltai, kad imtų rūgti. Kai raugas įrūgs, pridėti druskos, ištirpinto margarino, miltų ir minkyti tešlą tol, kol ji pasidarys vientisa. Tešlą uždengti švaria servetėle ir padėti šiltai rūgti tol, kol masė padidės 2 kartus.

Naminį sūrį sumaišyti su varške, svogūnų laiškus nuplauti ir supjaustyti. Česnakus išspausti per spaus­tuvą ir pridėti prie svogūnų laiškų, pabarstyti druska ir pipirais pagal skonį. Pomidorus nuplauti ir sup­jaustyti griežinėliais. Tešlą iškočioti, dėti į riebalais pateptą keptuvę, užlenkti kraštus į viršų. Ją pertepti vienoda naminio sūrio ir varškės mase, ant viršaus dėti svogūnus ir pomidorus. Picą palikti 15 min. Po to apibarstyti kaparėliais ir apšlakstyti alyvų aliejumi. Kepti įkaitintoje orkaitėje (225 °C) 30-40 min. Iškepus apibarstyti susmulkintais baziliko lapeliais.

Pica su žuvimi ir pomidorais

Sluoksniuotos tešlos, miltų, 250 g pomidorų, 250 g rūkytos žuvies, svogūnas, 125 g minkšto sūrio, druskos, maltų juodųjų pipirų, aitriosios paprikos, čiobrelių, baziliko.

Tešlą iškočioti, dėti į vandeniu pašlakstytą kep­tuvę.

Ant tešlos dėti pomidorų griežinėlius, svogūnų ku­belius ir susmulkintą rūkytą žuvį. Pabarstyti druska, pipirais, apibarstyti paprika, čiobreliais bei baziliku. Sūrį supjaustyti kubeliais ir vienodai apibarstyti jais picą. Dėti į įkaitintą orkaitę ir kepti maždaug 30 min. Patiekti karštą.

Žuvies pica

100 g varškės, 3 valgomieji šaukštai pieno, 4 val­gomieji šaukštai aliejaus, kiaušinis, druskos, 250 g miltų, 20 g mielių, 3 valgomieji šaukštai pomidorų tyrės, 500 g virtos arba rūkytos žuvies, 500 g pomidorų, 50 g svogūnų, krapų. Iš varškės, pieno, augalinio aliejaus, kiaušinio, druskos, miltų ir mielių užmaišyti tešlą, padėti šiltai, kad imtų rūgti, po to iškočioti.

Dėti į riebalais pateptą formą, aptepti plonu pomi­dorų tyrės sluoksniu, dėti kubeliais supjaustytą žuvį, pomidorų ir svogūnų griežinėlius, apšlakstyti aliejumi ir kepti įkaitintoje orkaitėje (100 °C) 30 min. Patie­kiant pabarstyti susmulkintais krapais.

Šaltinis: Skrebučiai, pyragai, picos