► Skrebučiai, pyragai, picos
Skrebučiai su pomidorais ir sūriu
300 g duonos, 200 g pomidorų, 40 g sūrio, 50 g sviesto.
Kvietinę duoną supjaustyti 1 cm storio kvadratėliais ir paskrudinti svieste. Ant paskrudintos duonos dėti pomidorų griežinėlius, apibarstyti tarkuotu sūriu ir pakepinti orkaitėje, kol paruduos.
Teksasietiški skrebučiai
4 riekės duonos, 4-6 pomidorai, 4 gabalėliai
lašinių, 2 lydyti sūreliai, sviesto.
Orkaitėje pakepintas duonos riekes aptepti sviestu, uždėti kelias eiles pomidorų griežinėlių, ant jų -mažais kubeliais supjaustytų, pakepintų lašinių bei lydyto sūrio riekelių.
Vengriškas pyragas su pomidorais
Tešlai: 250 g miltų, 100 g margarino, kiaušinis, druskos, žiupsnelis sodos.
Įdarui: 8 pomidorai, 300 g kumpio, 2 svogūnai, druskos, žalumynų, maltų juodųjų pipirų, čiobrelių, 1-2 kiaušiniai, 4-6 valgomieji šaukštai džiūvėsėlių, aliejaus, kiaušinio trynys. Miltus ir sodą išsijoti, sudėti likusias sudėtines dalis ir greitai užmaišyti tešlą. Ją padėti 1-2 vai. vėsioje vietoje.
Įdaras. Svogūnus smulkiai supjaustyti ir apkepti įkaitintame aliejuje, sudėti kubeliais supjaustytą kumpį bei pomidorus, viską kartu troškinti. Nukelti nuo ugnies, atvėsinti ir pasūdyti. Po to įberti susmulkintų žalumynų, maltų juodųjų pipirų, čiobrelių, sudėti kiaušinius, džiūvėsėlius ir viską gerai sumaišyti.
Atvėsintą tešlą iškočioti 3 mm storio stačiakampiais, sudėti į riebalais pateptą keptuvę. Ant iškočiotos tešlos vienodai paskirstyti įdaro masę. Tešlos kraštus pakelti į viršų ir suspausti. Pyragą galima papuošti plonomis tešlos juostelėmis. Aptepti kiaušinio tryniu ir iš anksto įkaitintoje orkaitėje kepti 45-55 min. Patiekti karštą.
Vokiškas pyragas su pomidorais
Tešlai: 375 g miltų, 75 g margarino, kiaušinis,
125 g pieno, 25 g mielių, druskos.
Įdarui: 50 g margarino, 175 g lašinių, 300 g
svogūnų, 750 g pomidorų, 100 g baltos duonos,
pieno, 3 kiaušiniai, petražolių lapelių, druskos,
sūrio.
Iš miltų, margarino, kiaušinio, šilto pieno, mielių ir druskos užmaišyti tešlą. Ją padėti šiltoje vietoje, kad imtų rūgti. Suminkyti ir dar kartą leisti įrūgti. Įrūgusią tešlą dėti į riebalais pateptą keptuvę ir išlyginti.
Įdaras. Įkaitintame margarine apkepti kubeliais supjaustytus lašinius ir troškinti griežinėliais supjaustytus svogūnus. Dėti juos ant tešlos, uždengti pomidorų griežinėliais ir apibarstyti susmulkintais petražolių lapeliais. Baltą duoną pamirkyti piene, gerai nuspausti, įdėti kiaušinius, druskos, pagal skonį mus-
kato riešuto. Šia mase padengti pyragą, apšlakstyti tirpintu sviestu arba margarinu. Kepti vidutinio karštumo orkaitėje. Paruoštą pyragą tuoj apibarstyti tarkuotu sūriu.
Pica su pomidorais
Sluoksniuotos tešlos, miltų, 200 g minkšto sūrio, 2 svogūnai, 400 g pomidorų, saldžioji paprika, 75 g lašinių, petražolių lapelių, druskos, maltų juodųjų pipirų, aliejaus.
Sluoksniuotą tešlą iškočioti (kad ji nekibtų, pabarstyti trupučiu miltų). Dėti į didelę keptuvę. Apibarstyti kubeliais supjaustytu sūriu ir svogūnais. Ant viršaus dėti pomidorų griežinėlius, paprikos gabalėlius ir lašinių kubelius. Apibarstyti susmulkintais žalumynais, druska ir pipirais, apšlakstyti aliejumi. Kepti vidutinio karštumo orkaitėje 25 min.
Pica su įdarytais pomidorais
100 g miltų, kiaušinis, valgomasis šaukštas margarino arba sviesto, druskos, 8 pomidorai, 2 valgomieji šaukštai tarkuoto sūrio, 2 svogūnai, įvairių žalumynų mišinio, 500 g grietinės, maltų juodųjų pipirų, sviesto, petražolių lapelių. Iš miltų, kiaušinio, margarino, žiupsnelio druskos ir vandens užminkyti tešlą. Padaryti rutulį, padėti vėsiai. Pomidorus perpjauti skersai, ir, išėmus sėklas, bei dalį minkštimo, apversti.
Tarkuotą sūrį sumaišyti su kubeliais supjaustytais svogūnais, druska, pipirais ir žalumynais. Šia mase įdaryti pomidorus ir apipilti juos grietine.
Atvėsintą tešlą iškočioti ir iškloti ja riebalais pateptą formą. Ant tešlos tankiai sudėti įdarytus pomidorus, užpilti grietine ir kepti įkaitintoje orkaitėje 15 min. Po to tešlos kraštus patepti tirpintu sviestu, o pomidorus apibarstyti sukapotais petražolių lapeliais.
Pavasariška pica
Tešlai: 30 g mielių, arbatinis šaukštelis cukraus, 100 g margarino, 375 g miltų, arbatinis šaukštelis druskos.
Įdarui: 400 g naminio sūrio, 100 g liesos varškės, ryšulėlis svogūnų laiškų, 3 skiltelės česnako, druskos, pipirų, 1 kg pomidorų, 3 valgomieji šaukštai kaparėlių, 3 valgomieji šaukštai alyvų aliejaus, 5-8 lapeliai baziliko. Šiltame vandenyje (200 ml) praskiesti mieles ir cukrų, uždėti švarią servetėlę ir padėti šiltai, kad imtų rūgti. Kai raugas įrūgs, pridėti druskos, ištirpinto margarino, miltų ir minkyti tešlą tol, kol ji pasidarys vientisa. Tešlą uždengti švaria servetėle ir padėti šiltai rūgti tol, kol masė padidės 2 kartus.
Naminį sūrį sumaišyti su varške, svogūnų laiškus nuplauti ir supjaustyti. Česnakus išspausti per spaustuvą ir pridėti prie svogūnų laiškų, pabarstyti druska ir pipirais pagal skonį. Pomidorus nuplauti ir supjaustyti griežinėliais. Tešlą iškočioti, dėti į riebalais pateptą keptuvę, užlenkti kraštus į viršų. Ją pertepti vienoda naminio sūrio ir varškės mase, ant viršaus dėti svogūnus ir pomidorus. Picą palikti 15 min. Po to apibarstyti kaparėliais ir apšlakstyti alyvų aliejumi. Kepti įkaitintoje orkaitėje (225 °C) 30-40 min. Iškepus apibarstyti susmulkintais baziliko lapeliais.
Pica su žuvimi ir pomidorais
Sluoksniuotos tešlos, miltų, 250 g pomidorų, 250 g rūkytos žuvies, svogūnas, 125 g minkšto sūrio, druskos, maltų juodųjų pipirų, aitriosios paprikos, čiobrelių, baziliko.
Tešlą iškočioti, dėti į vandeniu pašlakstytą keptuvę.
Ant tešlos dėti pomidorų griežinėlius, svogūnų kubelius ir susmulkintą rūkytą žuvį. Pabarstyti druska, pipirais, apibarstyti paprika, čiobreliais bei baziliku. Sūrį supjaustyti kubeliais ir vienodai apibarstyti jais picą. Dėti į įkaitintą orkaitę ir kepti maždaug 30 min. Patiekti karštą.
Žuvies pica
100 g varškės, 3 valgomieji šaukštai pieno, 4 valgomieji šaukštai aliejaus, kiaušinis, druskos, 250 g miltų, 20 g mielių, 3 valgomieji šaukštai pomidorų tyrės, 500 g virtos arba rūkytos žuvies, 500 g pomidorų, 50 g svogūnų, krapų. Iš varškės, pieno, augalinio aliejaus, kiaušinio, druskos, miltų ir mielių užmaišyti tešlą, padėti šiltai, kad imtų rūgti, po to iškočioti.
Dėti į riebalais pateptą formą, aptepti plonu pomidorų tyrės sluoksniu, dėti kubeliais supjaustytą žuvį, pomidorų ir svogūnų griežinėlius, apšlakstyti aliejumi ir kepti įkaitintoje orkaitėje (100 °C) 30 min. Patiekiant pabarstyti susmulkintais krapais.
Šaltinis: Skrebučiai, pyragai, picos