Dilgėlės (vartojimas, poveikis sveikatai)

NettlesDilgėlių POVEIKIS. Dilgėlės stiprina kraują (ypač tinka tiems, kurių sumažėjęs hemoglobino kiekis kraujyje, serga mažakraujyste), varo  šlapimą, mažina karščiavimą ir vidurių pūtimą. Taip pat gerina medžiagų apykaitą, stiprina organizmo atsparumą ir skatina žaizdų gijimą. Smulkintais dilgėlių lapais arba jų sultimis tepamos žaizdos. Dilgėlių arbata bei preparatai – puikus vaistas nuo kepenų ligų ir inkstų akmenligės, šlapimtakių ligų, reumato, neurozės, šunvočių, sutrikusio virškinimo, spazminio kosulio. Dilgėlių antpilas (maišoma su degtine) naikina pleiskanas. Mišiniu dešimt dienų kas vakarą reikia įtrinti galvos odą. Dilgėlės normalizuoja menstruacijų ciklą, mažina gausų kraujavimą per mėnesines, slopina ginekologinius uždegimus. Šiose piktžolėse ypač daug kraujo krešėjimą skatinančio vitamino K, taip pat vitaminų C, B2, B3, karoteno, chlorofilų, fitoncidų, fermentų, kalcio, kalio, magnio, natrio, geležies, silicio, sieros, chloro, vario, chromo, skruzdžių rūgšties ir kt.

KADA RINKTI dilgėles. Jaunų dar nežydinčių dilgėlių lapus galima skinti nuo ankstyvo pavasario iki vasaros pradžios. Liepą-rugsėjį skinami tik jaunų, atžėlusių dilgėlių lapai. Geriausiai skinti jaunas dilgėles, kol jos nedilgina. Džiovinkite netiesioginiuose saulės spinduliuose. Kai lapai apdžius, nubraukite nuo koto ir baikite džiovinti. Tada sutrinkite (jie tarp pirštų tiesiog subyra) ir laikykite sandariame moliniame inde arba drobiniame maišelyje.

KAIP VARTOTI. Džiovintų dilgėlių lapai tinka arbatai. Šviežių dilgėlių galima dėti į sriubas, salotas. Prieš vartojimą maistui jas reikia nuplauti, 1-1,5 minutės apvirti arba nuplikyti vandeniu, nukošti ir supjaustyti. Nuovirą galima gerti.

KELETAS RECEPTŲ. Stiklinę džiovintų dilgėlių užplikykite litru vandens. Po valandos nukoškite. Gerkite po pusę stiklinės 3-4 kartus per dieną. Stabdo kraujavimą sergant opalige ir kt.
Nuo mažakraujystės ir aterosklerozės padeda dilgėlių ir beržų lapų arbata. Po šaukštą užplikykite 1,5 stiklinės vandens ir valandą palaikykite termose. Gerkite 20 minučių po valgio 3 kartus per dieną apie du mėnesius.
ŠEIMININKĖMS. Prieš vartojimą dilgėlių lapus nuplikykite vandeniu.100 g dilgėlių apie 2 minutes pavirkite, nuvarvinkite, supjaustykite. Sumaišykite su tiršta sorų koše, pagardinkite prieskoniais. Suformuokite maltinukus ir iškepkite. Jaunų dilgėlių galite užsišaldyti žiemai. Nuplaukite, susmulkinkite ir sudėkite į plastikinį indelį, pritaikytą laikyti šaldiklyje. Išsaugo daug biologiškai vertingų medžiagų. Jeigu norite vartoti kaip prieskonines žoleles, galite daryti mišinį: sumaišykite lygiomis dalimis kapotų petražolių, krapų ir dilgėlių, įberkite žiupsnį druskos ir sudėkite į plastikinį indelį. Laikykite šaldiklyje. Žiemą turėsite vitaminingų prieskonių, kuriais pagardinsite sriubas, salotas Ir kt.

Šaltinis: Dilgėlės (vartojimas, poveikis sveikatai)