Kiaulpienės Gydomosios Savybės

Meadow of Yellow Flowers and MountainsKiaulpienės
POVEIKIS. Kiaulpienėse gausu vitaminų C, E, A ir B grupės. Taip pat kalcio, geležies, flavonoidų, organinių rūgščių, glikozidų, kurie gerina širdies kraujagyslių veiklą, žadina apetitą, skatina medžiagų apykaitą. Kiaulpienių arbata lengvina atsikosėjimą, šiek tiek laisvina vidurius, saugo nuo aterosklerozės, skatina skysčių išsiskyrimą ir naikina mikrobus. Dėl jose esančio inulino tinkamos vartoti cukriniu diabetu sergantiems žmonėms.
Šių vaistažolių šaknų nuoviras stabdo viduriavimą, gydo hemorojų, egzemas, šunvotes ir nudegimus. Kiaulpienių arbata arba jų preparatai gerina miegą, tulžies nutekėjimą, aktyvina kepenų ir kasos fermentų veiklą ir kt. Šviežių kiaulpienių sultys gydo nuospaudas, karpas (tepkite kelissyk per dieną), spuogus, balina odą ir naikina strazdanas bei pigmentines dėmes.

KADA RINKTI. Kiaulpienės žydi balandžio-gegužės mėnesiais. Vaistams dažniausiai vartojamos šaknys, o maistui – lapai. Šaknis geriausiai kasti ankstyvą pavasarį arba vėlyvą rudenį, vystant lapams. Nuvalytas Ir nuplautas šaknis džiovinkite šiltoje gerai vėdinamoje patalpoje 3-4 dienas. Vėliau džiovykloje 60 laipsnių temperatūroje. Šaknys tinkamos vartoti, kai sulenkus lūžta.

KAIP VARTOTI. Vartojami kiaulpienių lapai ir šaknys. Kai ima skleistis žiedai, kiaulpienių šaknų vartoti nepatartina.

RECEPTAS. Nuo nemigos, hipertonijos, vidurių pūtimo ar užkietėjimo 15 g kiaulpienių užplikykite stikline vandens, pavirkite 15 minučių ant silpnos ugnies ir laikykite termose. Po valandos nukoškite, gerkite po 1 valgomąjį šaukštą 3-4 kartus per dieną. Gerdama vakare, pasaldinkite medumi.

Nuo aterosklerozės ir padidėjusio cho lesterolio kiekio kraujyje pata-riama 3 kartus per dieną pusvalandį prieš valgį išgerti po 2 g maltų kiaulpienių šaknų miltelių su van deniu.
Šlakams ir toksinams valyti: valgomąjį šaukštą džiovintų ir smulkintų kiaulpienių šaknų užpilkite 2 stiklinėmis vandens ir 10 minučių pavirkite. Palikite 15 minučių nusistovėti, nukoškite Išgurkšnoklte po stiklinę 2 kartus per dieną (kursas 3-4 savaitės).

Švieži jaunų kiaulpienių lapai valgomi (ruoškite jų salotas). Ypač maistingos kiaulpienių šaknys, prieš vartojimą būtina nulupti žievę. Iš jų kaip ir cikorijų galima virti kavą. Džiovintas kiaulpienių šaknis sukapokite gabaliukais, paskrudinkite praviroje orkaitėje, kol įgis kavos pupelių rudumo atspalvį (galima keptuvėje). Susmulkinkite arba sumalkite mėsmale, o prieš virdama kavą dar kartą permalkite mėsmale. Kadangi yra kartoko skonio, galite ruošti sumaišytas su maltomis kavos pupelėmis arba gerti su grietinėle. Kiaulpienių lapų vertėtų užsišaldyti žiemai.

Šaltinis: Kiaulpienės Gydomosios Savybės