Sveikos mitybos piramidė

Maistas žmogui gyvybiškai svarbus, nes su juo mūsų organizmas gauna visų būtiniausių medžiagų: baltymų, riebalų, angliavandenių, vitaminų ir mineralų. Kiek ir kokių medžiagų reikia, nurodo subalansuotos mitybos piramidė. Vadovaukitės ja ruošdama maistą namiškiams.

Sveika mityba – tai subalansuota mityba, tinkamas baltymų, riebalų, angliavandenių, vitaminų ir mineralinių medžiagų santykis. Subalansuotos mitybos principus geriausiai iliustruoja sveikos mitybos piramidė. Joje maisto produktai suskirstyti į šešias grupes. Piramidės apačioje yra tie produktai, kurių turėtume valgyti daugiausia, viršuje – produktai, kuriais nedera piktnaudžiauti. Nereikėtų pamiršti ir apie geriamojo vandens svarbą. Dalj vandens gauname su maistu, tačiau to nepakanka. Suaugusiam žmogui per parą rekomenduojama išgerti apie 2 litrus (maždaug 8 stiklines) vandens. Ne sulčių, arbatos ar kavos, bet natūralaus negazuoto vandens.

Pirma pakopa: duona, kruopos,
Kad visą dieną jaustumės energingi, mūsų organizmui reikia „kuro". Angliavandeniai yra pagrindinis energijos šaltinis. Jų kiekis racione turi būti keturis kartus didesnis nei baltymų ar riebalų. Kad patenkintume organizmo poreikius, per  dieną turėtume suvalgyti – 6-11 porcijų šios grupės produktų. Porciją sudaro duonos riekė; pusė stiklinės makaronų, ryžių ar avižų dribsnių.

Antra pakopa: daržovės ir vaisiai
Antroje piramidės pakopoje yra dvi produktų grupės – daržovės ir vaisiai. Pastarieji mums svarbūs dėl juose esančio vitamino C ir folio rūgšties. Daržovė-       J se gausu vitaminų, mikroelementų ir    \J maistinių skaidulų. Per parą reikėtų su- valgyti 3-5 porcijas daržovių ir 2-4 porcijas ||   vaisių. Vieną porciją sudaro vidutinio dydžio bulvė; vidutinio dydžio vaisius (obuolys, apelsinas ar bananas); pusė stiklinės susmulkintų daržovių, vaisių arba uogų; stiklinė grynų vaisių arba daržovių sulčių; stiklinė lapinių daržovių; šaukštas smulkintų džiovintų vaisių.

Trečia pakopa: pieno produktai, mėsa, žuvis, kiaušiniai

Trečioje pakopoje – dvi maisto produktų grupės. Tai pienas ir jo produktai – baltymų ir kalcio šaltinis. Rekomenduojama šios grupės produktų paros norma – 2-3 porcijos. Vieną porciją sudaro stiklinė pieno ar jogurto, 60 g brandinto sūrio. Kitai produktų grupei priskiriama mėsa, žuvis, kiaušiniai, ankštinės kultūros, riešutai. Šiuose produktuose gausu baltymų, geležies, vitaminų bei mineralinių medžiagų. Rekomenduojama šios grupės produktų nor-t ma-2-3 porcijos per parą. Vieną porciją sudaro 60-100 g liesos mėsos; 60-100 g vištienos ar žuvies; vienas kiaušinis; pusė stiklinės virtų pupelių; 2 šaukštai žemės riešutų.

Ketvirta pakopa: riebalai ir saldumynai

Piramidės viršūnėje yra produktai, kurių turėtume vartoti mažiausiai, nes jie be-veik neturi organizmui naudingų medžiagų ir yra labai kaloringi. Tai gyvulinės kilmės riebalai, cukrus, saldainiai, saldūs kepiniai, saldinti ir alkoholiniai gėrimai. Šių produktų reikia vartoti \ labai mažai arba visiškai atsisakyti.

PUSRYČIAMS
Stiklinė piene virtos kruopų košės, stiklinė šviežiai spaustų apelsinų sulčių arba vienas vaisius.
PRIEŠPIEČIAMS
Stiklinė vaisių su jogurtu.

PIETUMS
Daržovių sriuba, duonos riekė, 150 g liesos mėsos arba žuvies, virta bulvė, stiklinė šviežių daržovių salotų.

VAKARIENEI

Daugiaryžis su daržovėmis.

Šaltinis: Sveikos mitybos piramidė

Žymės: