RŪGŠČIOS ŽEMĖS AUGALAI (spanguolės ir sodinė šilauogė)

Spanguolės.

Tai – pelkių uoga, atgaivinanti troškulį, karščiuojantį, gydant skorbutą, mažakraujystę, peršalimą. Ji žmonių naudojama nuo žilos senovės. Mūsų krašto žmonės įpratę spanguoliauti pelkėse. Tačiau šiandien, nusausinus daugelį mažų ar didelių aukštapelkių, span- -guolynų sumažėjo, o uogos ar jų gaminiai retai pasirodo ‘ ant mūsų stalo. Todėl pastaraisiais metais Lietuvos sodininkai mėgėjai susidomėjo kultūrine stambiauoge spanguole. Juk gera išauginti sodo lysvėje ir šių uogų.

Sodinė šilauogė.

Vaccinium x covilleanum Butkus et Pliszka (klaidingai dar vadinama uogine ar aukštaūge šilauoge) – visžalis, apie 1,5-1,8 m aukščio glaustas ar išsiskleidęs krūmas. Jos uogos turi įvairių žmogaus organizmui naudingų komponentų: antioksidantų, bakterijų inhibitorių, vitaminų A, B1,B2, C ir PP, karotinoidų, elaginės, folinės rūgšties, skaidulinių medžiagų, baltymų, riebalų, angliavandenių, kalcio, fosforo, geležies ir kt. A. Toufexis (1992) nurodo, kad šilauogės uogose esantys laisvųjų radikalų oksidantai gali būti profilaktine priemone prieš plaučių vėžį, o elaginė ir folinė rūgštys – prieš įvairias vėžio formas. Skaidulinės medžiagos veikia medžiagų apykaitą, mažina cholesterolio kiekį kraujyje.

Šaltinis: RŪGŠČIOS ŽEMĖS AUGALAI (spanguolės ir sodinė šilauogė)