Daržininko Darbai Rugsėjį Agurkai, Bulvės, Svogūnai, Pupelės

Agurkai

Orui atšalus nustoja augti ir agurkai, todėl skinkime ir nevisiškai užaugusius. Šalnų pakąsti agurkai netinka nei vartoti, nei konservuoti.

Pupelės

Jų neraukime, o nupjaukime arba nukirpkime sodo žirklėmis. Šaknys praturtins dirvą humusu bei azotu. Pupelės pjaunamos ties dirvos paviršiumi ir, surištos j mažus ryšulėlius, pakabinamos vėjo perpučiamoje vietoje. Laikomos tol, kol gerai išdžiūsta. Taip džiovinti pupeles geriau negir nuskintas ankštis.

Bulvės

bulvesNuvytus bulvienojams, kaskime ir vėlyvųjų veislių bulves, nes prasidėjus lietingiems orams, nuo lapų ligos užkratas pateks ant gumbų ir tada jos blogiau laikysis. Kasdami iš karto bulves rūšiuokime. Mechaniškai pažeistus gumbus greičiau suvartokime, nes laikyti jie netinka – pūdami apkrečia sveikus gumbus.
Iš derlingiausių kerų 40-80 g stambumo gumbus palikime sėklai. Juos gerai apdžiovinkime saulėje ir laikykime dėžėse. Laikomos dėžėse bulvės geriau vėdinsis, nebus vartomos, todėl mažiau apsikrės ligomis.
Sudžiūvusius bulvienojus sudeginkime, o pelenus surinkime. Juos barstysime nuo spragių, o pelenų šarmu laistysime nuo svogūninių musių lervų. Pelenai yra gera trąša, neutralizuoja dirvą.

Jeigu bulves auginant ir jas kasant buvo blogas oras (pertenkant rasta daug įpuvusių gumbų), tada žiemai paliekamas bulves reikia apibarstyti medžio pelenais arba kreida (1 kg šimtui kg bulvių). Rūsius, sandėliukus ir dėžes kuriose laikysime bulves arba daržoves, išdezinfekuokime karštu 4 proc. sodos tirpalu.

Gyvenamųjų namų sandėliukuose dažniausiai būna per sausas oras. Bulvės ir šakniavaisiai geriau išsilaiko kaupuose, jeigu kaupuojame sausu ir šiltu oru.

Svogūnai

Pasodintų ir pasėtų svogūnų derlius imamas rugsėjo mėnesį, jei laiškai po lietingos vasaros vis dar žaliuoja, tai brendimui pagreitinti daržo šakėmis svogūnus šiek tiek iškeikime iš dirvos. Nutraukus didžiąją šaknų dalj, ropelės pradės sparčiau nokti.
Krapai. Jautrūs stipresnėms šalnoms. Žalius nupjaukime ir džiovinkime gerai vėdinamoje patalpoje. Jei neturime kur džiovinti, juos smulkiai supjaustykime, pasūdykime, sudėkime j stiklainius, uždenkime plastmasiniais dangteliais ir laikykime šaldytuve. Drėgnoje ir vėsioje patalpoje krapų džiovinti neverta, nes jie vysta, gelsta ir praranda aromatą.

Rabarbarai

. Rugsėjo mėnesj, kai pradeda gelsti rabarbarų lapai, laikas juos persodinti ir dauginį. Geriausiai tinka 2-4 metų rabarbarų šaknys, kurios supjaustomos 3-4 cm gabalais. Kiekviena dalis privalo turėti bent po 1-2 pumpurus. Iškastų rabarbarų šaknų negalima ilgai laikyti ore. Sodinkime taip, kad šaknų pumpurai būtų 1-2 cm žemiau dirvos paviršiaus.
Nuėmę daržovių derlių, jei dirva rūgšti – pakalkinkime, jei greitai įmirksta – jterpkime organinių ar mineralinių trąšų. Suarkime ar sukaskime 30-40 cm gyliu ir palikime stambius grumstus per žiemą. Prieš tai gerai būtų patręšti mėšlu. Išraukime daugiamečių piktžolių šaknis.

Šaltinis: Daržininko Darbai Rugsėjį Agurkai, Bulvės, Svogūnai, Pupelės