Laiškinis Česnakas | Auginimas, Receptai

Narcizalapiai (Allium nutans L.) ir laiškiniai (Allium schoenopra-sum L.) česnakai
Tai česnakinių (Alliaceae) šeimos daugiamečiai augalai. Narcizalapiai česnakai paplitę Sibiro stepėse, Vidurinėje Azijoje, laiškiniai česnakai (tribuliai) — Kaukaze, Sibire, Tolimuosiuose Rytuose, Vidurinėje Azijoje. Lietuvoje minėti česnakai auginami daržuose, pradedami auginti daržininkystės ūkiuose.

Laiškinių česnakų laiškai — ploni vamzdeliai, svogūnėliai — pailgi, smulkūs. Stiebas apvalus, 15—40 cm aukščio. Žiedynas rutuliškas, tankus, daugiažiedis, apyžiedžio lapeliai violetiškai rožiniai. Žiedus gausiai lanko bitės. Sėklos pailgos, juodos, blizgančios, smulkesnės už valgomųjų svogūnų. 1000 sėklų sveria 1,9—2,0 g. Jų yra du porūšiai — rusiškieji ir sibiriškieji.

Narcizalapių česnakų laiškai plokšti, panašūs į narcizų. Jų yra dvi formos: plačialaiš-kiai ir siauralaiškiai. Stiebas 20—50 cm aukščio, suplotas. Žiedynas rutuliškas, daugiažiedis. Žiedeliai violetiškai rausvi arba balzganai rausvi. Sėklos netaisyklingai trikampiškos, juodos. 1000 sėklų sveria 2,9 g.

Daugiamečiai česnakai labai ištvermingi šalčiui, atsparūs ligoms ir kenkėjams, pavasarį pradeda augti tuo metu, kai lauke ankstyvosios daržovės dar būna nepasėtos. Pirmasis laiškų derlius imamas balandžio pabaigoje—gegužės pradžioje. Juos uždengus polietilenine plėvele, derlių galima paankstinti 10—12 dienų. Sių svogūnų laiškuose 2,5—3 kartus daugiau vitamino C negu ropinių svogūnų laiškuose.
Daugiamečiai česnakai gerai auga sukultūrintose nerūgščiose (pH 6,5—7,0) lengvo priemolio dirvose. Vienoje vietoje gali augti 8—10 metų.

Rudenį prieš gilų arimą iškratoma 80 t/ha (10 m2 — 80 kg) mėšlo, išberiama 5 cnt/ha superfosfato ir 2—3 cnt/ha kalio sulfato (10 m2 atitinkamai — 500 g ir 200—300 g). Pavasarį, ruošiant dirvą, išberiama 2 cnt/ha (10 m2 — 200 g) amonio salietros. Narcizalapiai ir laiškiniai česnakai dauginami sėjant sėklą tiesiai į dirvą, sodinant daigais arba dalytų kerelių svogūnėliais. Sėkla sėjama anksti pavasarį, kai tik galima įeiti į dirvą, arba prieš žiemą 60 cm tarpueiliais. Laiškinių česnakų sėjama 4—6 kg/ha, narcizalapių — 6—8 kg/ha (10 m2 atitinkamai — 4—6 g, 6—8 g). Daigai sodinami 60X30 cm atstumais. Hektarui apsodinti reikia 55—60 tūkst. (10 m2 — 55—60) daigų, jiems išauginti 0,8—1 kg/ha (10 m2 — 0,8—1 g) sėklos.

Priežiūra — purenimas, piktžolių naikinimas, sausrų metu laistymas. Kai susiformuoja 2—3 laiškai, sėti česnakai retinami 30 cm atstumais tarp augalų. Po retinimo, daigams arba svogūnėliams prigijus, papildomai beriama 2 cnt/ha (10 m2 — 200 g) amonio salietros. Mineralinėmis trąšomis tręšiama kasmet, o organinėmis — kas antri metai.
Laiškų derlius pradedamas imti antraisiais augimo metais, pjaunama 2—3 kartus, vėlesniais metais — 4—5 kartus.

Narcizalapių ir laiškinių česnakų laiškai daugiausiai vartojami salotoms, troškiniams bei kitų daržovių patiekalams paskaninti.
Narcizalapių česnakų salotos. 300 g narcizalapių česnakų laiškų, 10 ridikėlių, kietai virtas kiaušinis, 3 šaukštai grietinės, šaukštas supjaustytų krapų, druskos.

Smulkiai supjaustyti laiškus, ridikėlius — griežinėliais, kiaušinį sukapoti. Laiškus, ridikėlius ir krapus pasūdyti, sumaišyti ir užpilti grietine, apibarstyti kapotu kiaušiniu. Troškinti laiškiniai česnakai. 500 g laiškinių česnakų, 100 g rūkytų lašinukų arba šoninės, 2 kiaušiniai, 4—5 šaukštai pomidorų tyrės, maltų pipirų, druskos.

Šoninę supjaustyti plonais gabaliukais ir pakepinti, sudėti supjaustytus laiškus, pasūdyti ir patroškinti. Supilti išplaktus kiaušinius ir dar 5—10 min patroškinti, baigiant troškinti užpilti pomidorų tyre. Į stalą paduoti su bulvėmis. Tą patį patiekalą galima gaminti iš narcizalapių česnakų laiškų.

Šaltinis: Laiškinis Česnakas | Auginimas, Receptai