Paprikos auginimas | Receptai

Vienmetė paprika (Capsicum annuum L.)
Vienmetė paprika — bulvinių (Solonaceae) šeimos šilumamėgė daržovė bei prieskoninis augalas. Pietų Amerikoje auginta 2000 m. pr. m. e. Į Europą atvežta 1494 m. XVI a. paprika pradėjo plisti Pietų Europos šalyse, ypač ją pamėgo Balkanų tautos. Pastaruoju metu paprika plačiai auginama pietinėse šalyse, šiauriau — žieminiuose bei pavasariniuose šiltnamiuose. Lietuvoje papriką pradėjo auginti Vilniaus ir Neveronių (Kauno raj.) šiltnamių kombinatai.

Paprikos stiebas stačias, šakotas, lapai kotuoti, elipsiški arba kiaušiniški, lygiakraščiai, smailūs, žiedai smulkūs, balti. Vaisius — uoga, jos apatinę dalį gaubia taurelė. Sėklos inkstiškos, gelsvos. 1000 sėklų sveria 3,5 g.

Vienmetės paprikos yra du porūšiai: stambiavaisė ir smulkiavaisė. Stambiavaisė paprika skirstoma į dvi atmainas: pailgąją (vaisiai pailgi, raudoni, labai kartūs) ir saldžiąją (vaisiai stambūs, platūs, karstelėję ar visai nekartus). Saldžiosios paprikos yra daug veislių, kurios skiriasi vegetacijos trukme (120—140 d.), augalų aukščiu (20—100 cm), vaisių forma (ilgi, kūgiški, cilindriški, rutuliški), spalva (gelsvi, geltoni, raudoni, violetiniai), mase (20—400 g), vaisiaus minkštimo storiu (1 —11 mm), biochemine sudėtimi, derliumi (2—7 kg/m2).
Saldžiosios paprikos vaisiuose randama 140—250 mg% vitamino C, 300—450 mg % — P, 1—2 mg % karotino, daug B grupės vitaminų, mineralinių medžiagų: natrio— 1,8, kalcio— 11, kalio — 210, fosforo — 29, magnio— 12, geležies — 0,75 mg %• Paprikos skonį lemia alkaloidas kapsaicinas, kurio 0,2% esti pailgosios paprikos vaisiuose, saldžiosios — 0,01—0,015%.
Paprikos vaisiai gerina apetitą ir virškinimą, bet, sergant žarnyno, kepenų, inkstų ligomis jų nepatariama valgyti.
Žieminiuose šiltnamiuose auginamos aukštaūgės vėlyvosios veislės ‘Kadis’, ‘Bruina-ma Wonder’, polietileniniuose šildomuosiuose — ‘Lastočka’, ‘Viktorija’, ‘Podarok Moldovy’, nešildomuosiuose šiltnamiuose po žalumyninių daržovių ar kopūstų daigų — ‘Pervenec Sibiri’, ‘Zdorovja’, ‘Vini puch’, ‘Bela kapija’. Pastarąsias veisles galima auginti ir lauke šiltoje vietoje.

Paprikų sėjos laikas priklauso nuo auginimo vietos, Sodinama 60—90 dienų daigais. Daigai auginami 10—12 skersmens puodeliuose kaip pomidorų. Šiltnamyje arba lauke dirva ruošiama kaip pomidorams. Žieminiuose šiltnamiuose daigai sodinami 80X50 arba 100+65X35—45 cm atstumais (2,5—5,5 augalo m2), polietileniniuose šiltnamiuose — 2—3 eilių juostomis (4—9 augalai m2). Jie gerai auga, kai saulėtą dieną oro temperatūra esti 23—26°C, ūkanotą — 20—22°C, naktį — 17—19°C, oro drėgnumas 65—75%, o dirvos temperatūra — 22—25°C, drėgmė — 70—85% viso drėgmės imlumo.

Derlius imamas, kai vaisiai visai užaugę (tamsiai žali, šviesiai žali ar-gelsvi), bet dar ne biologinės brandos.
Paprikos vaisiai maistui vartojami nevisiškai prinokę ir prinokę. Tinka salotoms, troškinami, įdaromi, marinuojami, rauginami.
Paprikos salotos. 4—5 paprikos vaisiai, 2 svogūnai, 4—5 pomidorai, 5 šaukštai aliejaus, 3 šaukštai tarkuoto fermentinio sūrio, druskos. Išėmus sėklas, papriką ir svogūnus supjaustyti žiedeliais, pomidorus skiltelėmis, visas daržoves sudėti sluoksniais, pasūdyti, užpilti aliejumi ir apibarstyti sūriu. (Prie paprikos tinka svogūnų laiškai, porai, konservuoti agurkai, grybai.) Įdaryta paprika. Nupjovus vaisiaus galą su koteliu ir taurele, išimamos sėklos ir minkštimas, vidus išplaunamas. Vaisiai įdaromi žali, apvirti arba pakepinti. Įdaras gali būti labai įvairus: mėsa su ryžiais, troškintos daržovės, svogūnai ir kiaušiniai, sūris su ryžiais.
Įdaryti paprikos vaisiai troškinami arba kepinami orkaitėje, į indą įpylus vandens arba sultinio, įdėjus sviesto arba aliejaus. Aliejuje troškintus vaisius į stalą galima duoti ir šaltus.

Šaltinis: Paprikos auginimas | Receptai