Sveika Mityba Ir Gyvensena

Žmogaus sveikata, darbingumas, gera nuotaika labiausiai priklauso nuo mitybos. Sveikame maiste, be baltymų, riebalų ir angliavandenių, turi būti pakankamai ir biologiškai aktyvių medžiagų — vitaminų, mineralinių, aromatinių medžiagų (organinių rūgščių, eterinių aliejų (fitoncidų) bei ląstelienos. Šių medžiagų daug yra daržovėse. Pastaruoju metu gyventojai valgo daugiau koncentruotą, labai kaloringą maistą, turintį daug angliavandenių, baltymų, riebalų. Per daug jų vartojant sutrinka medžiagų apykaita, susergama įvairiomis ligomis.

Daržovės, kaip mažai kaloringas maistas (lapinių, šakniavaisinių ir vaisinių 100 g duoda 8—48 kcal, ankštinių — 38—72 kcal), turi didelę dietinę reikšmę, padeda organizme palaikyti tinkamą angliavandenių, baltymų ir riebalų santykį. Daržovėse esanti ląsteliena (jos nedaug — 0,1—3,5%) pagerina virškinimą.

Suaugusiam žmogui per parą rekomenduojama suvalgyti 400 g, per metus — 140— 150 kg įvairių daržovių (be bulvių): kopūstinių — 23—35, moliūgų ir arbūzų — 20, pomidorų — 25—32, agurkų — 10—13, morkų — 6— 10, svogūnų — 6—10, burokėlių — 5—10, žaliųjų žirnelių — 5—8, aguročių ir baklažanų — 2—5, paprikos—1—3, prieskoninių augalų bei daržovių — 1—2, kitų daržovių — 3—5 kg.

Minėtų daržovių kiekis gali būti keičiamas atsižvelgiant į šeimos narių pomėgius ir sveikatą. Biologiškai aktyvių medžiagų, esančių daržovėse, didesnio kiekio žmogaus organizmas negali sukaupti. Todėl jas reikia vartoti kasdien. Jos turi būti ne tik priedas prie kitų maisto produktų, bet kasdieninis maistas. Tačiau daržovės vienos nuo kitų labai skiriasi biochemine sudėtimi. Retosios ar mažai paplitusios daržovės biochemine sudėtimi bei dietinėmis savybėmis pralenkia įprastas, plačiai vartojamas daržoves.

Žiemą vitaminų ir kitų biologiškai aktyvių medžiagų laikomose daržovėse gerokai sumažėja. Jų stygių galima papildyti vartojant svogūnų, porų laiškus, petražolių, salierų, pipirnių lapelius, kurių kiekviena šeimininkė gali išsiauginti virtuvėje ant palangės, o salotinių cikorijų gūželių — taip pat virtuvėje tamsioje nuošalesnėje vietoje.

Šaltinis: Sveika Mityba Ir Gyvensena

Žymės:
  1. , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,