Archive for the 'Receptai' Category

Arbatos Grybas Receptas

Arbatos grybas naudingas sveikatai. Jo poveikis pasireiškia:

  • Pagerėja apetitas
  • Naikina skrandžio ir žarnyno  bakterijas
  • Malšina dantenų uždegimą
  • Aprūpina B,D vitaminais

Receptas. Atpjaukite gabalėlį grybienos, įdėkite į stiklainį su saldinta cukrumi arbata, užriškite švaria marle ir nuneškite į apšviestą vietą (pav. ant palangės). Arbatos grybas per 1-2 savaites susiformuoja ir galima jį vartoti

Receptai

Ant iešmo keptos veršio kepenėlės
Ruošiamos 20 min., kepamos 10 min.
600 g veršio kepenėlių, 250 g laišinukų, 300 g grybų, 2 dideli svogūnai, 2 šaukštai alyvų aliejaus, druskos, pipirų, sutrintų džiovintų čiobrelių, prieskonių.

Bulvių košės receptas

Bulvių košė ruošiama 15 min., verdama 20 min. Kilogramas bulvių, 60 g sviesto, 1/2 litro pieno, druskos, pipirų.

Bulvės nuskutamos ir sudedamos į pasūdytą verdantį vandenį. Išvirusios bulvės nusunkiamos, sugrūdamos arba sumalamos.

Sudedamas sviestas, energingai maišant po truputį supilamas karštas pienas, sudedami prieskoniai. Bulvių košė patiekiama tuoj arba palaikoma puode su šiltu vandeniu. Ji būna skani, kol karšta. Jos negalima atšildyti tiesiai ant ugnies

Maltinukai

Maltinukai ruošiami 20 min., kepami 10 min. 300 g mėsos arba žuvies, 300 g tiršto bešamelio padažo (žr. 68 p.), 100 g kumpio arba 150 g grybų, kiaušinis, petražolių, druskos, pipirų, svogūnas, šaukštas sviesto, aliejaus kepimui.

Žuvienė receptai

Bretaniška žuvienė
Ruošiama   20 min.,   verdama 30 min.
30 g sviesto, 2 dideli svogūnai, 4 didelės bulvės, 3 skumbrės, 5—6 sardinės, gabalėlis jūros ungurio, prieskoninių žalumynų, 1,5 litro šalto vandens, druskos, pipirų, gvazdikėlių, 6 riekelės juodos duonos.

Sriuba verdama iš labai šviežios riebios žuvies. Žuvis nuvaloma, nuplaunama ir supjaustoma gabalais. Svogūnai smulkiai supjaustomi ir pakepinami svieste. Bulvės supjaustomos griežinėliais ir kartu su pakepintais svogūnais sudedamos į vandenį, su-beriami prieskoniai. Viskas 10 min. verdama ant nedidelės ugnies. Tada sudedama žuvis ir vėl verdama 15 min. Žuvienė į stalą paduodama su svieste pakepintais duonos skrebučiais.

Kiaušinių patiekalai

Alyvų aliejuje kepti kiaušiniai
Ruošiami 3 min., kepami 12 min. 6 kiaušiniai, stiklinė aliejaus, druskos, maltų pipirų.
Į nedidelę keptuvę supilama stiklinė aliejaus ir pakaitinama. Kiaušinis pirmiausia įmušamas į puodelį. Keptuvė truputį paverčiama, kad aliejus subėgtų į vieną pusę, ir tada į jį atsargiai suleidžiamas kiaušinis. Baltymas šakute užverčiamas ant trynio ir kepama. Kai baltymo pakraščiai apraus-ta, kiaušinis yra iškepęs. Trynys turi likti skystas. Iškepti kiaušiniai uždedami ant duonos skrebučių, apibarstomi petražolėmis.

Omletas Keptas Orkaitėje

Orkaitėje kepti kiaušiniai
Kepami 6 min. Vienam asmeniui:  kiaušinis,  druskos, pipirų, graikinio riešuto dydžio gabalėlis sviesto.

Orkaitėje kiaušiniai kepami specialiose keptuvėlėse. Orkaitė turi būti labai karšta. Keptuvėlėje ištirpinamas sviestas, jmušamas kiaušinis, pasūdomą, apibarstoma pipirais. Į skardą įpilama vandens ir ant jos grotelių uždedama keptuvėlė. Ant kiaušinio galima uždėti šaukštelį grietinės, užberti tarkuoto fermentinio sūrio. Orkaitėje kepant kiaušinius, galima suvartoti kai kuriuos maisto likučius. Jie smulkiai sukapojami, sudedami į keptuvėlės dugną prieš įmušant kiaušinį.

Omleto receptai. Kaip Kepti omletą

Omletas su prieskoniniais žalumynais
Ruošiamas 6 min., kepamas 4—5 min.

Vienam asmeniui: 2 kiaušiniai, 50 g sviesto, petražolių, svogūnų laiškų, builio, druskos, pipirų, šaukštas vandens (nebūtinai).

Imama po šaukštą smulkiai kapotų petražolių, svogūnų laiškų, builio. Sviestas ištirpinamas keptuvėje. Kiaušiniai išplakami šakute, pasūdomi ir sumaišomi su prieskoniniais žalumynais, įpilama vandens. Kai sviestas įkaista, supilami išplakti kiaušiniai, padidinama liepsna. Šakute atkeliami omleto kraštai, kad po jais patektų sviesto. Omletas turi būti vienodo storio. Paskui ugnis sumažinama ir leidžiama 30 sekundžių apkepti. Iškeptas omletas sulenkiamas pusiau ir, jei neduodamas į stalą, laikomas šiltai.
Pastaba: vietoj žalumynų tinka ir kubeliais supjaustytas kumpis.

Kaip Kepti Kiaušinį

Kepti kiaušiniai
Ruošiami 3 min., kepami 3—5 min. 6 kiaušiniai, 40 g sviesto, druskos, maltų pipirų.

Kiaušiniai kepami dideliame ugniai atsparaus stiklo dubenyje arba kiekvienas atskirai.

Kiekvienam kiaušiniui reikia graikinio riešuto dydžio gabalėlio sviesto. Kai tik sviestas išsileidžia, atsargiai, kad nepratrūktų trynys, įmušami kiaušiniai. Kepama ant nedidelės ugnies, kol visas baltymas susitraukia, o trynys lieka skystas.

Kiaušinius galima kepti ir su riebia kiauliena, tik tada jie nesūdomi. Apkepinamas griežinėlis kiaulienos, ant jos užleidžiamas kiaušinis.

Tiršta sriuba su moliūgais ir bulvėmis (receptas)

7 kg moliūgų, 3 morkos, 2 bulvės, 2 šaukštai tirpinto sviesto, 1l daržovių sultinio iš kubelių, šaukštas moliūgų -sėklų, 200 ml grietinėlės, 2 šaukštai citrinos sulčių, ryšulėlis svogūnų laiškų, maltų juodųjų pipirų, druskos.

Moliūgus supjaustykite skiltelėmis, pašalinkite sėklas ir plutelę. Minkštimą pjaustykite kubeliais. Morkas ir bulves nuskuskite, nuplaukite ir supjaustykite skiltelėmis. Puode įkaitinkite sviestą ir jame moliūgus, morkas ir bulves apkepkite. Daržoves gardinkite sultiniu, uždenkite ir 5 minutes pavirkite.

Moliūgų sėklas skrudinkite keptuvėje be riebalų, kol patamsės. Nukelkite nuo ugnies puodą su sriuba, supilkite į ją grietinėlę ir citrinos sultis. Sriubą išplakite maišytuvu, pąsūdykite, įberkite pipirų. Išpilstytą į lėkštes apibarstykite ją skrudintomis sėklomis ir svogūnų žiedeliais.